Izvor: Blic, 25.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karcinom ne štedi ni decu

Karcinom ne štedi ni decu

KRAGUJEVAC - Broj obolelih od malignih bolesti u Šumadiji je u stalnom porastu, kako odraslih, tako i dece, pokazali su rezultati analize zdravstvenog stanja žitelja tog regiona od 1996. do 2004. godine. Prema registru Epidemiološke službe Instituta za zaštitu zdravlja u Kragujevcu, u tom periodu od te opake bolesti obolelo je 11.504 osobe, 5.853 muškarca i 5.651 žena. Toj sumornoj statistici treba pridodati 1.588 novih slučajeva otkrivenih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << lane.

- Broj obolelih od malignih oboljenja iz godine u godinu povećava se za deset odsto - kaže doc. dr Goran Samardžić, direktor kragujevačkog Instituta za zaštitu zdravlja i navodi da je za isto toliko procenata uzrok genetski faktor, dok su glavni razlozi pušenje, nezdrava ishrana, gojaznost i fizička neaktivnost, koji izazivaju i druge poremećaje u organizmu i mogu se sprečiti merama prevencije.

Prema rečima dr Gordane Đorđević, šefa Odeljenja za prevenciju i kontrolu nezaraznih bolesti u IZZZ u Kragujevcu, na teritoriji Šumadijskog okruga godišnje se u proseku registruje 1.450 novoobolelih od raka. Najveće stope zabeležene su u Kniću, Kragujevcu i Rači.

- Kod muškaraca, najčešće obole pluća i bronhije, debelo crevo, rektum i prostata, a kod žena dojka, grlić materice, debelo crevo, rektum i telo materice - kaže dr Đorđević.

Kod dece do šest godina najzastupljeniji su maligni tumori mozga i drugih delova centralnog nervnog sistema, a kod školske dece do 19 godina zloćudni tumori krvi i koštane srži. Rak ne štedi nikoga, a najviše pogađa populaciju preko 50 godina. Od ove bolesti godišnje umre oko 700 Šumadinaca.

Direktorka Centra za onkologiju i radiologiju KC u Kragujevcu dr Dobrila Jovanović kaže da su u Šumadiji u ekspanziji karcinomi pluća, a galopirajući limfnog sistema. Prema njenim rečima, od početka godine u toj ustanovi, koja pokriva region od dva miliona stanovnika, otkriveno je 3.520 novoobolelih osoba od karcinoma, dok je u istom periodu prošle godine bilo 2.300 novih slučajeva.

Na terapiju zračenja u bolnici, koja raspolaže sa 82 postelje, čeka se do dva i po meseca, dok je ambulantno lista čekanja skraćena uvođenjem produženog radnog vremena za tri sata. Centar ima dva akceleratora, od kojih je jedan remontovan.

U Beograd se i dalje na terapiju upućuju žene sa karcinomima polnih organa jer se aparat koji se dugo koristio pokvario i ne može da bude popravljen. Dr Jovanović kaže da je za nabavku savremene opreme za kliničke centre u Srbiji, među kojima je i Kragujevac, resorno ministarstvo opredelilo 4,3 miliona evra i izražava nadu da će novi aparat za lečenje tih pacijenata stići dogodine.

Arsenije Lukić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.