Karamarko: Purda bio obavešten o poternici

Izvor: RTS, 22.Feb.2011, 22:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karamarko: Purda bio obavešten o poternici

Tihomir Purda znao je da se nalazi na crvenoj poternici Interpola još 13.jula 2007. godine, tako da sve priče da je on žrtvovan i izdan nisu istinite, tvrdi hrvatski ministar unutrašnjih poslova Tomislav Karamarko.

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Tomislav Karamarko izjavio je da je Tihomir Purda, koji se nalazi u pritvoru u Bosni i Hercegovini, još 13. jula 2007. informisan da se nalazi na crvenoj poternici Interpola, tako da "sve priče da je on žrtvovan i izdan nisu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << istinite".

"Objavljujem ekskluzivno da imam pouzdanu informaciju i dokument koji govori da je Purda 13. jula 2007. godine, isto kada i Petar Janjić, obavešten da se nalazi na crvenoj poternici Interpola", rekao je Karamarko u dnevniku Nove TV.

"Ne bih komentarisao ko ga je izvestio, uglavnom, imamo prilično tačne informacije da je on taj podatak znao", rekao je Karamarko i dodao da je MUP, pošto je primio poternicu, informisao Ministarstvo pravde i državno tužilaštvo. Karamarko očekuje da će Purda već naredne sedmice biti u Hrvatskoj.

Na pitanje da li ozbiljno shvata pozive sa veteranskih skupova da se uzme oružje u ruke, Karamrako je odgovorio da "ne smatra da postoji zveckanje oružjem" i dodao da u MUP-u nisu radili nikakve bezbednosne procene da li preti neki talas nezadovoljstva, bunta i protesta u Hrvatskoj.

Naglasivši da je Hrvatska u izbornoj godini, Karamarko je ocenio da "to delimično mnogima koristi ili bi hteli da im koristi ili bi to hteli iskoristiti."

Protiv Purde je podignuta optužnica zbog ratnih zločina počinjenih u Vukovaru, a krivično veće Suda BiH pred kraj prošle sedmice je donelo odluku da su ispunjeni svi zakonski rokovi za izručenje Purde Srbiji. Odbrana Purde najavila je žalbu Apelacionom sudu BiH, koji će razmatrati i doneti odluku u vezi izručenja Purde Srbiji.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.