Karadžić traži dokumenta od BiH

Izvor: RTS, 02.Sep.2009, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karadžić traži dokumenta od BiH

Radovan Karadžić traži od suda u Hagu da mu vlasti BiH dostave dokumente koji dokazuju da je Armija BiH 1995. naoružavana iz inostranstva, uprkos embargu UN. Odbrana traži da joj vlasti BiH dostave sve izveštaje o "sastanicima predstavnika BiH sa zastupncima vlada SAD ili Turske".

Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić zatražio je od Haškog tribunala da obaveže vlasti BiH da mu dostave dokumente koji, kako tvrdi, dokazuju da je Armija BiH 1995. naoružavana >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << iz inostranstva, uprkos embargu UN.

U danas objavljenom podnesku sudijama, Karadžić tvrdi da je "otkrio dokaze koji su ga naveli da poveruje da je bosanska vlada učestvovala, zajedno sa drugim vladama, u tajnim isporukama oružja, koje je u mnogim slučajevima upotrebljeno za ubijanje nevinih civila".

Odbrana stoga traži da joj vlasti BiH dostave sve izveštaje i beleške o "sastancima predstavnika vlade BiH sa zastupncima vlada SAD ili Turske, ili američkih privatnih organizacija, na kojima su razmatrane isporuke oružja, municije i vojne opreme na aerodrom u Tuzli između 1. januara i 31. marta 1995".

Karadžićevim zahtevom obuhvaćeni su i "svi izveštaji, fotografije i zapisnici o teretu koji su u Tuzlu isporučili avioni C-130 tokom februara i marta 1995", kao i svi dokumenti o prebacivanju oružja i municije iz Tuzle u Srebrenicu ili Žepu u istom periodu.

Odbrana tvrdi da su pripadnici norveškog odreda u Unproforu i humanitarni radnici, u februaru i martu 1995. godine, bili očevici isporuka oružja ABiH na aerodromu u Tuzli koje su nadgledali Amerikanci u civilnim odelima.

"Visoki zvaničnici UN nagađali su da su SAD, bilo direktno, bilo preko bliskih zemalja poput Turske, organizovale te letove. Jedne britanske novine su čak povezale isporuke oružja sa posetom tadašnjeg pomoćnika američkog državnog sekretara Ričarda Holbruka Turskoj, sredinom februara 1995", piše u Karadžićevom podnesku.

Karadžić tvrdi i da je istraga koju je sprovela holandska vlada u arhivama u Sarajevu otkrila dokumente koji potvrđuju da je 40 mitraljeza, i druga vojna oprema, 14. februara 1995. prebačeno helikopterom sa aerodroma u Tuzli u Žepu, a odatle u Srebrenicu. Oba grada tada su bila zaštićene i demilitarizovane zone UN.

Kao izvor za sve te tvrdnje, odbrana se poziva na knjigu izvesnog Keisa Vibesa čiji je naslov "Obaveštajni rad i rat u Bosni".

Tvrdeći da vlasti u Sarajevu poseduju izveštaje i druge dokumente koji potvrđuju te navode, Karadžić traži da Tribunal obaveže BiH da mu dostavi te materijale, zato što vlasti u Sarajevu do sada nisu odgovorile na taj zahtev koji je odbrana ranije uputila direktno ambasadi BiH u Hagu.

Karadžić je do sada Tribunalu podneo iste zahteve u vezi za dokumentima koje traži od dvadesetak država. Sudsko veće je više zemalja pozvalo da sprovedu pretrage u svojim arhivama i odgovori da li poseduje tražene dokumente.

Karadžić je optužen za genocid i zločine protiv čovečnosti nad Muslimanima i Hrvatima, kao i uzimanje međunarodnih talaca tokom rata u BiH 1992-95.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.