Karadžić putovao sa Dabićevim pasošem u Hrvatsku

Izvor: Blic, 21.Avg.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karadžić putovao sa Dabićevim pasošem u Hrvatsku

BEOGRAD - Najpoznatiji haški pritvorenik Radovan Karadžić putovao je više puta u Hrvatsku sa pravim pasošem SCG na ime Dragana Dabića iz Rume, rekao je juče predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić.

- Pronađen je pasoš na ime Dragana Dabića iz Rume, u kome je i njegova prava fotografija, i iz pasoša se vidi da je Karadžić putovao u Hrvatsku 2003. i 2004. godine, a poslednji put 6. jula 2007. godine - rekao je Ljajić. On zbog dalje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << istrage nije želeo ništa više da kaže, ni kako je Karadžić putovao sa originalnim pasošem Dabića, ni gde je pasoš pronađen.

Istražni organi su ranije utvrdili da je Karadžić posedovao ličnu kartu izdatu u Rumi na originalnom obrascu i sa autentičnim podacima Dragana Dabića, ali sa Karadžićevom fotografijom.

Radovan Karadžić je posle utvrđivanja identiteta izručen Haškom sudu 30. jula gde je suočen sa ozbiljnim optužbama, između ostalog za genocid u Srebrenici i opsadu Sarajeva.

Predsednik Haškog suda Fausto Pokar promenio je sudsko veće koje će voditi proces protiv Karadžića. Umesto sudskog veća broj jedan, kojim predsedava holandski sudija Alfons Ori, suđenje Karadžiću će, po odluci Pokara, voditi sudsko veće broj tri.

- Koje će sudije iz trećeg veća koje ima sedam članova tačno voditi postupak protiv Karadžića još nije odlučeno, ali će uskoro biti doneta i ta odluka - kaže za „Blic" Nerma Jelačić, portparol Haškog suda.

Predsednik trećeg veća je sudija Patrik Robinson sa Jamajke, a stalne sudije tog veća su još Žan-Klod Antoneti iz Francuske, koji vodi postupak protiv Vojislava Šešelja, i Ijan Bonomi iz Velike Britanije.

- To je česta odluka da se promeni veće, i predsednik ima pravo da donese takvu odluku imajući u vidu opterećenost sudskih veća i raspored suđenja. Ovde je specifično i to što je predmet bio dodeljen sudiji Oriju, koji je vodi postupak protiv Momčila Perišića, jer je tužilaštvo ranije nagovestilo da namerava da objedini optužnice protiv Karadžića i Perišića, a sada je odustalo - kaže Nerma Jelačić.

Karadžić je ove nedelje zatražio izuzeće sudije Orija tvrdeći da je on pristrasan, ali odluka predsednika suda nema veze s tim.

Najpoznatiji haški pritvorenik odložio je izjašnjavanje o krivici, a u sudnici će se ponovo pojaviti 29. avgusta.

Zorka Dabić: Dragan nije izgubio pasoš

Zorka Dabić, supruga Dragana Dabića iz Rume, čiji je identitet uzeo Radovan Karadžić, kaže za „Blic" da njen suprug nije nikada izgubio pasoš.

- On svoja dokumenta čuva uredno i nije ih gubio. Posle hapšenja Karadžića, policija je dva puta proveravala njegova dokumenta, i pasoš, i ličnu kartu. Rekli su da je sve u redu - kaže supruga Dragana Dabića, koji je juče ceo dan radio na građevini, pa nismo mogli da se čujmo s njim. Na naše pitanje da li je njen suprug putovao u Hrvatsku, Zorka Dabić nam je odgovorila da je poslednji put tamo išao prošle godine, koliko se ona seća, tokom zime. Inače, Dragan Dabić je rođen u Dvoru na Uni.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.