Karadžić danas pred sudijama

Izvor: Blic, 30.Jul.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karadžić danas pred sudijama

Radovan Karadžić, koji je juče ujutro izručen Hagu, prvi put pojaviće se pred Tribunalom danas u 16 časova, rečeno je za „Blic" u ovom sudu. Karadžić je tokom jučerašnjeg dana prošao kroz „proceduru prihvatanja". Prema saznanjima „Blica", Karadžić je obavešten o svojim pravima, pravu na odbranu i pravnu pomoć, a potom je medicinski pregledan. Predsedavajući na suđenju bivšem lideru bosanskih Srba je sudija Alfons Ore.

Portparolka Tužilaštva >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Olga Kavran izjavila je za B92 da će danas Radovan Karadžić imati mogućnost da se, ukoliko to želi, izjasni o optužnici. Posle izručenja Karadžića, juče se novinarima obratio glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc. On je izjavio da je hapšenje i prebacivanje u Hag Radovana Karadžića, optuženog za genocid nad nesrbima u BiH, „veliko dostignuće" i „prekretnica" u saradnji Srbije sa Tribunalom.

„Srbija zaslužuje puno priznanje za hapšenje Karadžića. Vrlo je važno priznati napore koje je Srbija uložila da bi se postigla ova prekretnica", rekao je Bramerc na konferenciji za novinare u Hagu.

Bramerc je, međutim, napomenuo da u narednim danima neće ponovo procenjivati saradnju Srbije, premda je u njoj došlo do značajnog napretka, podsećajući da će sledeći izveštaj Savetu bezbednosti UN podneti u decembru.

Tužilac je kazao da „željno očekuje" posetu Beogradu, do koje će verovatno doći početkom septembra, kako bi sagovornicima preneo da je potrebno uhapsiti i preostalu dvojicu begunaca - Ratka Mladića i Gorana Hadžića, kako bi saradnja Srbije bila potpuna, a Sud bio u mogućnosti da okonča mandat.

Bramerc je napomenuo i da je prerano prognozirati kada će suđenje Karadžiću, za koje je kazao da će biti „složeno" i dugo, početi.

Prema njegovim rečima, Tužilaštvo će „ostati pri optužbama" protiv Karadžića za „etničko čišćenje nesrba sa velikih delova teritorije BiH činjenjem zločina"; za dugu kampanju artiljerijskih i snajperskih napada na Sarajevo kojom je civilno stanovništvo bilo podvrgnuto „teroru" i za genocid nad oko 8.000 Muslimana u Srebrenici.

Bramerc je ponovio da Tužilaštvo trenutno razmatra optužnicu protiv Karadžića, koja je poslednji put izmenjena pre osam godina, kako bi je uskladili sa „praksom Tribunala" i faktima utvrđenim tokom drugih suđenja.

„Tužilaštvo će se truditi da veliku količinu dokaza predstavi na najefikasniji način... uz puno poštovanje prava na odbranu... Učinićemo sve što možemo da zadovoljimo pravdu i da žrtve to vide, ali će na kraju odluka biti na sudijama", naznačio je tužilac.

Bramerc je podvukao da se Tužilaštvo protivi ideji da se optuženi u ovako složenim procesima brane sami, ali da će o Karadžićevom najavljenom zahtevu da se brani sam odlučivati sudije.

Na pitanje o tome koliko je uslovljavanje EU doprinelo hapšenju, Bramerc je kazao da je „zahvalan" međunarodnoj zajednici na podršci, ali da nije na tužiocu da komentariše političke poteze Unije.

Glavni tužilac je ponovio i da je hapšenje Karadžića „veoma značajno za žrtve koje su morale predugo da čekaju na ovaj dan", kao i za „međunarodnu pravdu, jer se ovim pokazuje da hapšenju begunaca nema alternative i da za njih nema utočišta".

Na prvom pojavljivanju pred Sudom Radovan Karadžić se neće izjašnjavati o optužnici. On će od Suda tražiti mesec dana kako bi se u tom roku njegova odbrana koncipirala, izjavio je Karadžićev advokat Svetozar Vujačić. Vujačić je juče ponovio da će se njegov branjenik, po ugledu na Vojislava Šešelja, u Hagu braniti sam. On je ponovio da će u odbrani njegovog branjenika biti dva tima. Pravni, u kojem će biti on i Goran Petronijević, i tim za dokumentaciju i činjenice, koji će činiti Smilja Avramov, Kosta Čavoški i Milivoje Ivanišević. „Mogu da vam kažem da imamo brojne svedoke koji su se javljali svih ovih dana, brojnu dokumentaciju, čak i knjige. Mi sad samo treba to da kodifikujemo, spremimo...", rekao je on. Drugi Karadžićev advokat, Goran Petronijević, predao je dopis u kojem od istražnog sudije i tužioca traži da preduzmu sve mere kako bi se njegovom branjeniku vratili laptop i 50 diskova sa odbranom koju je Karadžić godinama spremao, a koji su prema njegovim rečima nestali iz stana u kojem je Karadžič živeo onoga dana kada je uhapšen. Karadžićevi advokati očekuju da im u pripremi odbrane veliku pomoć pruži pravni tim Slobodana Miloševića, kojem je Karadžić svojevremeno takođe slao obimnu dokumentaciju.

Članovima porodice vraćene lične karte

PALE - Nakon odluke visokog predstavnika EU u BiH Miroslava Lajčaka u sredu ujutru da porodici Radovana Karadžića vrati lične karte, koje im je zbog sumnje da su pomagali u skrivanju bivšeg predsednika RS oduzela policija RS, supruga Radovana Karadžića Ljiljana Zelen-Karadžić i ćerka Sonja Karadžić-Jovičević u popodnevim časovima u kancelariji CIPS-a u Palama preuzele su lične karte.

Nakon preuzimanja ličnih dokumenata, Sonja Karadžić-Jovičević istakla je da porodica Karadžić već sutra ulazi u proceduru izdavanja putnih dokumenata, odnosno pasoša, kako bi u Sheveningenu posetile oca i supruga.

- Nadam se da će nam Ministarstvo unutrašnjih poslova RS u tome pomoći da ta procedura bude nešto brža nego uobičajeno, bez ometanja i otezanja. Nadam se da će nam vratiti i stvari koje su nam zadnjih godina oduzeli u pretresima, jer mislim da nema razloga da budu zadržane - rekla je Sonja Karadžić-Jovičević i zahvalila novinarima iz RS i Srbije, kao i stranim novinarima koji su korektno izveštavali o porodici Karadžić u proteklih desetak dana.

A. Lalović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.