Karađorđeviću uručen Orden Svetog kneza Lazara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jan.2010, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karađorđeviću uručen Orden Svetog kneza Lazara

GRAČANICA - Episkop raško-prizrenski Artemije odlikovao je danas u manastiru Gračanica princa Aleksandra Karađorđevića Ordenom Prvog stepena Svetog kneza Lazara.

Artemije je na liturgiji u manastiru Gračanica, koju je služio povodom Nove godine po julijanskom kalendaru, rekao da Karađorđeviću odlikovanje uručuje za posebne zasluge za Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) i Eparhiju raško-prizrensku i kosovsko-metohijsku.

"Sa velikom radošću čekamo dan kada ćemo našeg >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dragog princa krunisati kraljevskom krunom, jer Srbija stoji na dva stuba, na kruni i dinastiji i na Srpskoj pravoslavnoj crkvi", naveo je vladika Artemije.

Istim ordenom vladika je danas odlikovao i Dragana Radakovića, direktora površinskih kopova iz Obilića.

Radaković je odlikovan, kako je rekao episkop, za pomoć SPC i za obnovu i izgradnju srpskih pravoslavnih crkava u Obilicu i Prilužju.

"Neka ova Nova godina, kako je i počela sa radošću i blagoslovom Božjim, neka nam cela godina bude tako ispunjena dobrim delima i duhovnom radošću. Da nam ona donese ono što svi želimo, više mira, više zdravlja, više slobode, ljubavi među sobom i među narodima, jer to je i poruka anđelske pesme na rođenju Gospoda Hrista", rekao je vladika Artemije.

Karađorđević je pre tradicionalnog uručenja božićnih poklona, deci u porti manastira poželeo da narod na Kosovu i Metohiji opstane i živi u miru i blagostanju.

On je rekao da zna da na Kosovu i Metohiji ima mesta za sve ljude.

Ima mesta, rekao je, "i za vas koji ste ovde i za one koji su proterani i koji treba da se vrate u svoje domove".

Aleksandar i Katarina Karađorđević poklonili su danas u Gračanici jednu tonu brašna, tonu šećera, pola tone testenine i tradicionalne božićne paketiće za decu. Poklone je obezbedila Fondacija princeze Katarine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Princu Aleksandaru medalja kneza Lazara

Izvor: Danas, 14.Jan.2010

Episkop raško-prizrenski Artemije (Radosavljević) odlikovao je juče u manastiru Gračanica princa Aleksandra Karađorđevića medaljom svetog kneza Lazara, za veliko zalaganje na polju humanitarnog rada za narod na Kosovu i Metohiji.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.