Izvor: B92, 04.Sep.2009, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kapičić zna sudbinu Mihailovića?

Beograd -- Državna komisija smatra da bi bivši šef Udbe, penzionisani general Jovo Kapičić (90), mogao da zna istinu o pogubljenju Dragoljuba Mihailovića, piše "Politika".

"Pitanje je njegove volje da li će izneti te činjenice, a da li je spreman da sarađuje utvrdiće tužilaštvo u zvaničnom postupku", rekao je sagovornik "Politike" upućen u rad komisije.

Kapičić je negirao povezanost sa Mihailovićevim pogubljenjem, ali je potvrdio da je učestvovao u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << hapšenju tadašnjeg komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini i da je koordinirao aktivnost vojnog i policijskog odreda čiji su pripadnici imali isti zadatak - da uhapse četničkog vođu.

"Da su meni rekli da ga streljam, ja bih ga streljao, kao što bih streljao i samog sebe kad bih izdao svoju zemlju. I da imam saznanja o egzekuciji i mestu sahrane, ni za koje pare ovog sveta to ne bih otkrio, da se kasnije klanjaju čoveku koji je u grob stavio srpski narod", rekao je Kapičić.

Kapičić je rekao i da je Mihailovića, posle hapšenja, sa grupom "udbaša" sproveo u Beograd.

"Draža je bio u nekom zatvoru, ne znam kojem, time se dalje nisam bavio, jer nije bio posao savezne Udbe. To je bio posao Udbe Srbije. Istraga i saslušavanje su vođeni na najkorektniji mogući način. Došlo je do procesa, koji je vođen pred celim svetom. Izuzetni srpski ljudi, kvalifikovani i pošteni su sudili. Ništa nije učinjeno na prevaru", rekao je Kapičić.

On je rekao da je grob Mihailovića ostao nepoznat "da se ne bi pravio kult ličnosti".

Kapičić je naveo da ne zna nikoga ko bi mogao da ima takve podatke, jer su svi verovatno odavno pomrli.

"Politika" piše da je Kapičić najavio da će tužiti taj list po novom Zakonu o informisanju "ako se makar jedna objavljena reč ne poklopi sa njegovom izjavom".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.