Kapetanu Draganu odbačen zahtev za statusom ratnog zarobljenika

Izvor: Press, 25.Sep.2013, 19:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kapetanu Draganu odbačen zahtev za statusom ratnog zarobljenika

Kapetan Dragan pokušava da izbegne izvršenje odluke australijskog suda o izručenju Hrvatskoj, koja ga traži zbog optužbi za ratne zločine. Vasiljković je u pritvoru od 2009. godine, a tvrdi da je ratni zarobljenik i da je hrvatski zahtev za ekstradicijom politički motivisan.

U ime australijske vlade pred federalnim sudom govorio je advokat Stiven Lojd, koji je rekao da nije moguće dati status ratnog zarobljenika Vasiljkoviću posle okončanja rata.

On >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << je takođe rekao da je australijska vlada konsultovala Hrvatsku tražeći da odgovore na navode Vasiljkovića da je zahtev za ekstradiciju politički motivisan i da je ta tvrdnja odbačena.

Prema optužnici koju je podigao sud u Šibeniku u Hrvatskoj, Vasiljković je odgovoran za mučenje ratnih zarobljenika, izdavanje naredbi za ubistva i zbog napada na selo Glina prilikom kojeg je ubijen i ranjen veliki broj civila.

Kapetan Dragan negira sve navedene optužbe i pokušava da ospori odluku o ekstradiciji, piše portal.

Inače, advokati Vasiljkovića žalili su se protiv njegovog izručenja iz Australije Hrvatskoj, istakavši da će se u žalbi usredsrediti na prekomernu dužinu tog sudskog postupka.

Bivši australijski ministar unutrašnjih poslova Džejson Kler odobrio je njegovo izručenje u decembru prošle godine nakon višegodišnjeg pravnog natezanja i Vasiljkovićevih pokušaja da ospori hrvatski zahtev za izručenjem podnet 2005.

Vasiljković, koji je rođen u Beogradu i ima australijsko državljanstvo, nalazi se u zatvoru od 2006, osim razdoblja koje je proveo na slobodi 2009. i početkom 2010. nakon kojeg je na osnovu odluke Vrhovnog suda ponovo uhapšen, a smešten je u zatvor Parklea u Novom Južnom Velsu.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.