Izvor: B92, 19.Feb.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kapetan Dragan svedočio na suđenju Miloševiću

Hag -- Na sudjenju Slobodanu Miloševiću u Haškom tribunalu, Tužilaštvo je u sredu prikazalo snimak posete Miloševića Jedinici za specijalne operacije Državne bezbednosti Srbije 1997. godine u Kuli. Na snimku se vidi govor visokog zvaničnika te službe Franka Simatovića Frenkija, koji je rekao da su Crvene beretke tokom devedesetih tajno ratovale u Hrvatskoj i BiH. Simatović je tada, pred Miloševićem i vrhom Državne bezbednosti, izjavio da je jedinica, izmedju ostalog, učestvovala >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u "oslobadjanju svih srpskih krajeva" u Kninskoj krajini, a kasnije je delovala u istočnoj Slavoniji, Baranji i zapadnom Sremu, oko koridora kod Brčkog, u dolini Drine, u okolini Sarajeva, Maglaja i u zapadnoj Bosni. On je rekao da je jedinica delovala tajno i da nije otkrivena, kao i da je "na teritoriji BiH 1992. izgradila mrežu malih aerodroma" s kojih je "izvršeno oko 1.000 borbenih" i drugih letova.

Svedok optužbe Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, na početku svog svedočenja potvrdio je da je snimak autentičan i da je znao za njegovo postojanje: "Da, ja sam vrlo impresioniran. Hteo bih da vam kažem par stvari za ovu traku. Zamolio sam ako bih ja mogao da dobijem jednu traku, rečeno mi je da ne mogu da je dobijem, jer je jako osetljiv materijal. Na ovoj traci se nalaze apsolutno svi pripadnici srpske službe. Mislim da je ovo jedinstveni slučaj u istoriji tajne službe da na jednoj traci imate apsolutno sve pripadnike tajne službe jedne države", kazao je Vasiljković.

Tužilaštvo Haškog tribunala saopštilo je da je navedeni snimak dostavljen od strane anonimnog izvora, čiji identiet ne može da bude otkriven. Kapetan Dragan je u sredu, prvog dana davanja iskaza pred Tribunalom, svedočio o dešavanjima u Kninskoj krajini tokom rata u Hrvatskoj i o ulozi Srbije i Jugoslavije u tom sukobu. On je istakao da je vrh Službe državne bezbednosti Srbije, početkom devedesetih, igrao ključnu ulogu u formiranju, obučavanju i delovanju srpskih snaga u Krajini: "Ja verujem da u Krajini, dok sam ja bio tamo, da svi ljudi koji su bili pod oružjem, morali su da budu pod komandom ili službe, ili vojske ili policije. Ne prihvatam da je mogla da ostane bilo kakva jedinica samostalno, pa ni Šešeljeva, jer sam ja bio tamo kao policajac i uspostavio sam kontrolu nad tim jedinicama", a na pitanje da li misli na Službu državne bezbednosti Republike Srbije, Vasiljković je rekao: "Četiri imena, Franko Simatiović, Dragan Filipović, Mile Radonjić i Jovica Stanišić. Ovo su jedina imena srpske službe koja se pojavljuju tokom čitavog rata na čitavoj teritoriji Krajine. Ne postoji peti čovek za koga ja znam".

Dragan Vasiljković će svoje svedočenje pred Haškim tribunalom nastaviti u četvrtak.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.