Kapetan Dragan: Svedoci potvrdili da nisam kriv

Izvor: B92, 12.Jun.2017, 10:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kapetan Dragan: Svedoci potvrdili da nisam kriv

Beograd -- Dragan Vasiljković, iz splitskog zatvora, uoči završnih reči odbrane i optužbe, izjavio da je dokazano da nema veze sa događajima u Kninu i Glini.

"Zadovoljan sam iskazima svedoka koji su potvrdili da nemam nikakve veze sa događajima zbog kojih mi se sudi. Ali brinem se da sud neće biti objektivan", poručioje za "Novosti" iz splitskog zatvora Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, kome se Hrvatskoj sudi za ratne zločine navodno počinjene u Kninu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Glini.

Završne reči optužbe i odbrane, kako saznaju "Novosti", biće održane u julu, nakon čega se očekuje i presuda. Kapetan Dragan ukazuje da ga je boravak po zatvorima punih 12 godina potpuno izmorio. Srećan je, kako poručuje preko svog advokata Slađane Čanković, što su svedoci jasno rekli da sa zločinima nema veze.

"Vasiljkovića niko nije doveo u vezu sa zločinima koji mu se stavljaju na teret. Sada sledi da sve ono što su rekli svedoci od 24. do 30. maja bude stavljeno na papir i pročitano na sudu. Ako ne bude novih svedoka, verujem da uskoro slede završne reči", kazala je Čankovićeva.

Kapetan Dragan je "Novostima" potvrdio da se zdravstveno oseća dobro i da se suđenje nije odrazilo na njegovo zdravlje. Više, kako kaže, nema problema sa srcem, ne žali se se ni na uslove u zatvoru, ali ponavlja da strepi kako će sud da proceni iskaze svedoka.

"Verujem da me uskoro čeka sloboda. Koncentrisan sam na kraj suđenja i želim samo da sudije budu poštene i presude po savesti i na osnovu dokaza koje imaju. O planovima šta posle, u ovom trenutku, ipak ne bih. Sačekajmo prvo presudu, pa ćemo onda dalje", poručio je Vasiljković.

Inače, svedoci koji su svoje iskaze dali video-linkom iz Beograda demantovali su tvrdnje iz optužnice da je Kapetan Dragan učestvovao u osnivanju zatvora na kninskoj tvrđavi. Tako je Milutin Zelembaba, koji je bio policijski načelnik, rekao da je tadašnji SUP osnovao zatvor i da su u njemu radili čuvari, kao i da nisu bili angažovani specijalci koje je Vasiljković istovremeno obučavao u Kninu, pišu "Večernje novosti".

Kada je reč o drugoj tački optužnice koja tereti Kapetana Dragana da je učestvovao u likvidaciji dvojice hrvatskih vojnika, to su demantovali svi svedoci. Inače, optužnica se bazira na rečima izvesnog Pere koji je i jedini svedok tih događaja na Bruški, a rekao je da je sa tim upoznat i Milorad Dragišić. U toku svedočenja je sam Dragišić to porekao, dok je tadašnji kuvar Nebojša Popović detaljno opisao događaj kada su nestala dvojica hrvatskih vojnika.

Kada je reč o događajima u Glini, svedoci su takođe kazali da u njima nisu učestvovali specijalci koje je vodio Kapetan Dragan.

Prema rečima Vasiljkovićevog advokata Slađane Čanković, očekuje se skoro čitanje iskaza. "Onda ćemo da vidimo hoće li optužba još nešto dodatno predlagati. Kako sada stoje stvari odbrana više nema svedoka, svi koji su mogli da potvrde da je Vasiljković nedužan za zločine zbog kojih mu se sudi su to potvrdili", kaže Čanković.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.