Kapčan: Pitanje severnog Kosova otvoreno

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jan.2010, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kapčan: Pitanje severnog Kosova otvoreno

VAŠINGTON/BEOGRAD - Saradnik američkog nevladinog Saveta za međunarodne odnose Čarls Kapčan smatra da će ceo region Balkana postati "integralni deo evropskog kontinenta" i samo je pitanje kada će se to dogoditi i da li će sve ići bez problema.

"Mislim da se podrazumeva da će NATO i Evropska unija dovršiti svoj zadatak na području Balkana. Sačekaće sređivanje prilika u BiH, na Kosovu i Srbiji, posle čega ne sumnjam da će ceo balkanski region postati integralni deo evropskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kontinenta. Pitanje je samo kada će to tačno da se dogodi i da li će put do tog cilja teći glatko ili ne", rekao je Kapčan za Glas Amerike.

On je, međutim, priznao da su sadašnje prilike i dalje krhke, posebno u BiH, gde državne institucije i dalje ne funkcionišu, ali za Srbiju smatra da se kreće u dobrom pravcu.

"Izgleda da u Srbiji postoji konsenzus da treba krenuti putem ulaska u Evropsku uniju. Druga je stvar ispunjavanje svih uslova za članstvo i rešavanje odnosa Srbije prema Kosovu. Te stvari još nisu dovršene, ali konvoj se kreće u dobrom pravcu", rekao je Kapčan.

Po njegovim rečima, malo ko u Srbiji veruje da bi stvari mogle da se vrate na staro.

"Teško mi je da zamislim da većina Srba koji prate zbivanja na Kosovu, veruju da će Kosovo da se vrati Srbiji. Međutim, verujem da ostaje otvoreno pitanje severnog dela Kosova. Mislim da i sama Priština postavlja pitanje mogućnosti pune integracije severnog dela u ostatak Kosova. To ostaje težak problem...", ocenio je Kapčen.

On je, međutim, zaključio da to sve ipak ne utiče na nezavisnost Kosova.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.