Izvor: Blic, 06.Dec.2000, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

'Kao raseljeno lice sa Kosova...'

'Kao raseljeno lice sa Kosova...'

Blagica Vasić, Kragujevac: Presudom Opštinskog suda u Prištini od 23. marta 1998. godine dodeljena mi je naknada za nesreću u kojoj sam stradala. Kola koja su me udarila bila su osigurana kod AD 'Drini' iz Prizrena. Pokrenula sam izvršni postupak, ali zbog rata on nije do kraja sproveden. Interesuje me kome sada da se obratim za pomoć? Udes se dogodio prilikom izlaska iz zgrade suda gde sam radila. Napominjem da mi je umanjena životna sposobnost >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za pedeset odsto i kao raseljeno lice sa Kosova u izuzetno sam teškoj materijalnoj situaciji.

Advokat Borislav Borozan: Prema propisima penzijsko-invalidskog osiguranja, nesreća koja se dogodi na putu od posla do kuće smatra se nesrećom na radu. To, međutim, ne podrazumeva, da je vaš poslodavac deliktno odgovoran za udes koji vam se dogodio. Naknadu ste mogli da tražite od vozača automobila ili, kao što ste vi već učinili, od osiguravajućeg društva. Nažalost, poznato je da na teritoriji Kosova ne funkcionišu nikakvi državni organi Srbije ili Jugoslavije. Pa tako ni sudovi ne pružaju pravnu zaštitu građanima srpske nacionalnosti. Međutim, u vašem slučaju reč je o faktičkom stanju, a ne o pravu. Prema našim saznanjima, vaš dužnik, osiguravajuće društvo 'Drini' još uvek postoji i posluje. Na osnovu iskustva koje smo imali u sličnim situacijama posle odcepljenja bivših jugoslovenskih republika, nadamo se da će posle izvesnog vremena početi da funkcioniše i pravosudni sistem, pa ćete i vi moći da realizujete dosuđenu vam naknadu za štetu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.