Izvor: Danas, 04.Maj.2016, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kao Tito"

Svet je, izgleda zaista, otišao dođavola. Ratovi, izbeglice, svetska ekonomska kriza, epidemije, prirodne nepogode... a na sve to još i pljačka banke u Severnoj Koreji. Izolovana zemlja kojom čvrstom vlada Kim DŽong Un, unuk osnivača države Kim Il Sunga, prvi put u svojoj istoriji suočila se sa ovom vrstom kriminala.

Kako govore retki prebezi, u Severnoj Koreji se gubi glava ili bar ide na dugogodišnji prinudni rad i zbog manjih "prestupa" (slušanja zapadne muzike, gledanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << američkih filmova, posedovanja Biblije...), pa nije teško pogoditi kakva sudbina čeka pljačkaše.

Prema informacijama stranih medija, pljačka se dogodila još 4. aprila u ekspozituri Centralne banke ove zemlje u gradu Čeongdžin. Grupa naoružanih pljačkaša provalila je u banku i ukrala oko 70 miliona severnokorejskih vona, što je oko 10.000 evra. "Budući da je ovo prvi put da je opljačkana banka od utemeljenja države, mnogi ljudi su u šoku i fiksirani na istraživanje incidenta", rekao je izvor iz banke. Otprilike kao što su u Srbiji opsednuti potragom za ubicom pevačice Jelene Krsmanović. Opljačkanu poslovnicu noću obezbeđuju čuvari, ali te kobne noći navodno nisu bili na svojim radnim mestima. Šta ih čeka zbog kršenja radne discipline, nije teško pogoditi. Možda je to slaba uteha radnicima "Jure" i sličnim preduzećima, ali očigledno može i ima i gore. Ne treba sumnjati da će severnokorejska policija rasvetliti slučaj, ali čemu ostatak sveta da se nada kada je u Severnoj Koreji opljačkana banka? Da neće beogradska policija da otkrije ko je rušio kuće u Savamali i ispod Gazele?

Između Srbije i Severne Koreje, na sreću, nema nikakve sličnosti, a sa ovih prostora je, čini mi se, samo pokojni predsednik bivše države posetio Pjongjang na visokom nivou. Tita su 1977. Severnokorejci dočekali kako dolikuje - "kao Tita". Na sreću, ni između bivše Jugoslavije i Severne Koreje nije bilo previše sličnosti, sem što su ovim državama vladale komunističke partije, jedni mekšom, drugi čvrstom silom. Na današnji dan 1980. umro je doživotni predsednik i maršal SFRJ, ali uspomenu na njega malo-malo pa oživi neki političar. Tako je nedavno predsednik SNS i premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio da je vlada u protekle dve do tri godine uradila onoliko koliko svojevremeno Josip Broz Tito u bivšoj Jugoslaviji. Nije prvi put da se Vučić poredi s Titom. Kada je pre skoro dve godine obišao deonicu puta Obrenovac-Ub i Lajkovac-LJig, kineski radnici su ga navodno nazvali "novi Tito". Nije Vučić jedini kome godi poređenje s pokojnim predsednikom. I Borisa Tadića i Slobodana Miloševića "častili" su sličnim epitetima.

Tito i njegova vladavina imali su brojne mane, ali svako poređenje njega i navedenih i aktuelnih političara uvreda je za pokojnog Broza. No, kako to da su Jugoslavija, "tamnica naroda", u kojoj je navodno posebno Srbima naneta nepravda i "srbomrzac" Tito, mnogim građanima i političarima Srbije postali toliko primamljivi? Zaboravljeni su Goli otok, kršenja ljudskih prava, korupcija tadašnjih komunističkih funkcionera. Država je postojala, školovanje i zdravstvo bili besplatni, posao i kakva-takva plata zagarantovani i to je ono što je bitnije u današnjoj krizi demokratskog sistema. Što se korupcije tiče, ispada da je Tito bio "malo dete" u poređenju sa svojim "naslednicima". Izgleda da danas predsednik opštine prosečne veličine u Srbiji, za dva do tri mandata ukrade više no što je doživotni predsednik tokom decenija vladavine nad državom od 20 i kusur miliona.

Zato će se verovatno mnogi građani Srbije kada po današnjem kišnom i hladnom danu budu izlazili na ponovljeno glasanje sa setom setiti Tita i tog vakta. Tad bar "mučenja" od izbora nismo imali. Samim tim ni izbornih kampanja i postizbornih marifetluka.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.