Izvor: B92, 27.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kandidati, ne promovišite pušenje"

Beograd -- Ministarstvo zdravlja pozvalo je kandidate za predsednika Srbije da tokom kampanje ne promovišu pušenje.

Oni su pozvani da se uključe u borbu protiv pušenja i za kontrolu duvana. Ministarstvo je pozvalo kandidate da kao promotivni materijal ne dele upaljače, pepeljare i druge predmete koji promovišu pušenje i da se na javnim skupovima i nastupima ne pojavljuju sa cigaretama ili drugim duvanskim proizvodima.

Kandidatima je upućen i poziv da u zatvorenim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prostorima u kojima organizuju skupove ne stoje pepeljare, već oznake "Hvala što ne pušite".

Ministarstvo je pozvalo lidere političkih stranaka da se u programima jasno izjasne o zaštiti građana Srbije od izloženosti duvanskom dimu.

"Na taj način bi članovi stranaka ličnim stavom i primerom pokazali da poštuju postojeći Zakon o zabrani pušenje u zatvorenim prostorijama i Okvirnu konvenciju Svetske zdravstvene organzacije o kontroli duvana, a iznad svega, da vode brigu o zdravlju građana", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se takođe podseća da je duvanski dim, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, drugi ubica u svetu, posle visokog krvnog pritiska.

Tokom poslednjeg izbornog ciklusa - parlamentarnih izbora u januaru 2007. godine - pušilo se na sednicama Republičke izborne komisije, koje su održavane u pres-sali parlamenta.

Na jednu od sednica došao je inspektor Ministarstva zdravlja i uručio kazne članovima RIK-a. U ovom ciklusu, sedice RIK-a održavaju se u maloj sali parlamenta i na njima se ne puši.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.