Kandid otvorio sezonu

Izvor: RTS, 15.Okt.2011, 16:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kandid otvorio sezonu

Premijerom predstave "Slučaj Kandid" po adaptaciji Volterovog dela i u režiji Anđelke Nikolić,ansambl Narodnog pozorišta u Kikindi otvorio je pozorišnu sezonu 2011/2012.

Predstava kikindskog Narodnog pozorišta "Slučaj Kandid" rađena je po uzbudljivom i sarkastičnom književno-filozofskom romanu, koji je pre dva stoleća izazvao gnev Luja Petnaestog.

Lik Kandida je prva glavna uloga mladog glumca Nikole Joksimovića.

Glavni lik naivno veruje u dobrotu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i vrline sveta u kome postoji, naglašava Joksimović:

"Samo ime Kandid znači 'čista duša', i predstava počinje tako što on sebe najavljuje kao najpitomijeg čoveka, ali pitanje je šta kasnije postaje."

"Kandid" je ironičan i duhovit pregled stvarnosti 18. veka, u kojem Volter izvrgao ruglu sve ono što je smatrao pogrešnim i izobličenim odrazom svog vremena.

"Iako se radnja romana dešava u 18. veku, kad i naša predstava", kaže rediteljka Anđelka Nikolić, "zla koja su se tada dešavala ne razlikuju se mnogo od današnjih."

Učitelj Panglos (igra ga Slavoljub Matić), mudro zapaža da na svetu ne postoji ni čisto dobro ni čisto zlo: Živeti sa svešću o postojanju dobra i zla, jedini je ispravan način sagledavanja života.

"Uspeli smo da pokažemo putešestvije mladog i naivnog Kandida, koji verujući u ovaj, najlepši od svih mogućih svetova i nakon destrukcije i dalje veruje u njega, ne spoznajući dovoljno dobro i mudro da svet u njemu nije toliko lep i dobar", kaže Slavoljub Matić.

Volterov „Kandid", kojeg je pre dva stoleća prognala inkvizicija, i danas očarava izuzetnom umetničkom vrednošću.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.