Kandić: Postoje nepobitni dokazi za ratni zločin Hrvatske

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Maj.2022, 11:23

Kandić: Postoje nepobitni dokazi za ratni zločin Hrvatske

Postoje nepobitni dokazi da je Hrvatska vojska raketirala izbegličku kolonu u avgustu 1995.poručila je koordinator Mreže pomirenja (REKOM) i izvršna direktorka Fonda za humanitarno pravo (FHP) Nataša Kandić i zabrinjavajuće je, ističe, to da predsednik i premijer Hrvatske smatraju da je zaštita pripadnika HV od krivične odgovornosti nacionalni prioritet.

"Zabrinjavajuće je da predsednik i premijer Hrvatske smatraju da je zaštita pripadnika HV-a od krivične odgovornosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nacionalni prioritet i kada ima nepobitnih dokaza da je Hrvatska vojska bombardovala izbegličku kolonu, u dva navrata, 7. i 8. avgusta 1995., i usmrtila najmanje šestoro dece", napisala je Kandićeva na svom Tviter nalogu.

Napisala je i da "tužilaštva Srbije, Hrvatske i BiH treba da sarađuju i da za svaki ratni zločin nađu rešenje".

Kandićeva je na taj način reagovala na izjave hrvatskih zvaničnika i najave da će zvanični Zagreb odbiti optužnicu srpskog tužilaštva protiv četvorice visokih oficira Hrvatske vojske za ratni zločin nad srpskim civilima na Petrovačkoj cesti i okolini tokom vojno-policijske akcije Oluja 7. i 8. avgusta 1995.

Predsednik Zoran Milanović rekao je u utorak da će Srbiju koštati optužnica koja je podignuta protiv hrvatskih oficira, ocenio je to "neinteligentnim ponašanjem" i poručio da Srbija sa time nikada neće ući u Evropsku uniju.

Premijer Andrej Plenković je rekao da je za Hrvatsku optužnica protiv četiri pilota Hrvatske vojske neprihvatljiva, da će je Zagreb odbiti i da će vlada učiniti sve da zaštiti hrvatski nacionalni interes.

Poslanik u hrvatskog saboru i lider Samostalne demokratske srpske stranke (DSS) rekao je sinoć gostujući na zagrebačkoj N1 tv. da se na Petrovačkoj cesti nedvosmisleno dogodio težak ratni zločin za koji su svi znali i da je Hrvatska 2009. godine odbila da odgovori na zahtev BiH da im prosledi imena pilota koji su u tom zločinu učestvovali da bi protiv njih bio pokrenut sudski postupak.

Pupovac takođe smatra da je dijalog jedini način da se reše otvorena pitanje Beograda i Zagreba i kada je reč o ratnim zločinima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.