Kancelarija Poverenika rešila 64.000 predmeta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Maj.2018, 21:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kancelarija Poverenika rešila 64.000 predmeta

Danas je u atrijumu Narodne biblioteke Srbije u Beogradu otvorena multimedijalna izložba "Razvoj i značaj institucije Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti". Ona je deo Projekta "Izgradnja kapaciteta Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti za efektivno i  adekvatno izvršavanje njegovih zakonskih ovlašćenja i obezbeđivanje ostvarivanja prava na slobodan pristup informacijama i prava na zaštitu podataka u skladu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sa evropskim standardima". Projekat je deo sporazuma Republike Srbije i ministarstva spoljnjih poslova Kraljevine Norveške.

Cilj izložbe je jačanje prepoznatljivosti institucije Poverenika. Njen razvoj i rad prikazan je na interesantan i razumljiv način kroz različite audio i vizuelne sadržaje. Pored toga, posetioci će biti u prilici i da vide kako izgledaju konkretni predmeti i procesi njihovog rešavanja.

"Srbija danas ima jednu instituciju kakvu nikada pre nije imala" rekao je Rodoljub Šabić, poverenik. Srbiju inače čekaju i izmene i dopune Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Od 2004. godine kada je počela sa radom kancelarija Poverenika, rešeno je 64.000 predmeta. Samo tokom 2017. rešeno je 4 000 žalbi i pruženo 15.000 saveta onima koji su kancelariju kontaktirali telefonom. Prošlog meseci kancelarija je primila 1.433 poziva,što sugeriše da će pomoć te institucije ove godine biti tražena mnogo više nego prošle, a o njenom značaju govorili su predstavnici delegacija EU I OEBSA.

Andrea Oricio, šef Misije OEBSA kaže:

"Ono što je jako značajno da zakonodavci i u ovoj državi shvate koliko je važno da institucije rade na nezavisan način da bi uopšte mogle da funkcionišu, to podrazumeva i zakone na kojima je poverenik radio."

"Nama je važno da se dobar rad poverenika nastavi, važno nam je i da ispratimo na koji način će se Zakon o zaštiti podataka o ličnosti usvojiti, a kao što znate njegove odredbe moraju biti usklađene pogotovo kada se uzmu u obzir poglavlja 23 i 24", napominje Sem Fabrici, šef delegacije EU.

Oni su istakli da se u narodu vraća poverenje u institucije, ali i da što je jača nezavisnost institucija, jače je i društvo.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

REŠENO 64.000 PREDMETA Prvi put otvorena multimedijalna izložba o značaju i razvoju institucije Poverenika za informacije

Izvor: Blic, 28.Maj.2018

Više od 64.000 predmeta rešeno je u službi Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti od kada ta institucija postoji, a samo u 2017. godini rešeno je 4.000 žalbi povodom neostvarivanja prava na slobodnan pristup informacijama i prava na zaštitu podataka o ličnosti....

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.