Kanada neće nastaviti mandat u mirovnoj misiji UN u Maliju

Izvor: B92, 18.Nov.2018, 00:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kanada neće nastaviti mandat u mirovnoj misiji UN u Maliju

Kanada neće produžiti svoj mandat u mirovnoj misiji u Maliju, izjavio je kanadski ministar odbrane na marginama međunarodnog bezbednosnog foruma u Halifaksu.

Ministar Hardžit Sejdžan rekao je za televizijsku mrežu CBS da je razgovorao o mirovnoj misiji u Maliju s članovima Saveta bezbednosti UN i da kanadski mandat neće biti produžen.

"Jedna država svake godine preuzme odgovornost i pošalje jedan kontingent. To smo već uradili. UN rade na tome da nas neka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << druga država zameni", dodao je kanadski ministar.

Kanadski mandat u Maliju treba de se završi u julu naredne godine. Započet je 1. jula 2018. godine kada je Kanada zamenila nemački kontingent.

U Maliju trenutno ima 250 kanadskih vojnika i osam helikoptera koji sprovode evakuacije bolesnika u Maliju u okviru mirovne misije UN u toj zemlji.

Kanadski premijer Džastin Trudo, na vlasti od oktobra 2015. godine, obećao je dolaskom na vlasti da želi da povuče vojnike iz mirovnih misija UN.

Kanada takođe želi da dobije mesto u Savetu bezbednosti UN 2021. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.