Izvor: B92, 29.Okt.2008, 05:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kampanja u SAD u punom jeku

Beograd, Vašington -- Predsednička kampanja u SAD je u punom jeku, a vlasti ohrabruju građane da iskoriste mogućnost ranijeg glasanja, kako se ne bi napravile gužve na dan izbora.

Ranije glasanje sprovodi se u 30 država. U jednoj od neopredeljenih država- Floridi,već je glasalo milion ljudi. One koji to do sada nisu učinili pokušaće da ubedi demokratski kandidat za predsednika Baraka Obama, koji će se u Floridi prvi put pojaviti s bivšim predsednikom Amerike i stranačkim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kolegom Bilom Klintonom.

Džona Mekejna, s druge strane, u kampanji prati u Americi čuveni Džo vodoinstalater, od koga su republikanci napravili simbol kritike Baraka Obame i njegove poreske politike.

Osim Džoa, Mekejnu će pomoći i poznate stranačke kolege. Tako će se republikanski kandidat pojaviti u petak u Ohaju s guvernerom Kalifornije i glumcem Arnoldom Švarcenegerom.

U Ohajo, koji je takođe jedna od neopredeljenih država, došlo je mnogo volontera sa svih strana SAD. Inače, Ohajo je u dva navrata glasao za republikace, odnosno sa Džordža Buša. Do sada se nije desilo da republikanac postane predsednik a da ne pobedi u Ohaju.

U izbornom štabu Republikanske stanke u Klivledu u Ohaju nalazi se veliki broj volontera koji su došli iz različitih krajeva Amerike. Oni dolaze uglavnom iz država u kojima je Mekejn osigurao pobedu.

Volonteri idu od vrata do vrata, telefoniraju potencijalnim biračima, sakupljaju novac, a neki od njih su u Ohajo došli o svom trošku.

Uprkos činjenici da Obama vodi na nacionalnom nivou, ali i u Ohaju, gde prema poslednjim istraživanjima demokratski kandidat vodi za šest procenata, republikanci nisu izgubili nadu.

Naime, uverljiva većina Amerikanaca, čak 71 odsto, očekuje da će na izborima Barak Obama biti izabran za predsednika države. Oko 49 odsto pristalica Džona Mekejna kaže da će pobediti Obama, pokazali su rezultati ispitivanja koje je objavio Galupov institut.

Sa druge strane, reakcije je izazvao i predizborni spot Baraka Obame, koji možete videti na snimku:

Bundeve s likovima kandidata

Specijalna dopisnica B92 iz SAD, Tatjana Aleksić, javlja da su predstojeći predsednički izbori sledeće nedelje glavna tema na celoj teritoriji Sjedinjenih Država.

U Njujorku je umetnik Hag Mekmahon napravio bundeve s likovima predsedničkih kandidata Baraka Obame i Džona Mekejna i to pred predstojeći praznik Noć veštica. Bundeve su izazvale veliko interesovanje grđana, a one koštaju 75 dolara.

Mekmahon već trideset godina oblikuje budneve za Noć veštica. Obično na njima oslikava duhove i gremline, međutim njegova dva najpopularnija ovogodišnja dela su karikature predsedničkih kandidata. Umetnik priznaje da više voli Baraka Obamu, i da se to vidi na portretima.

"Trudio sam se da portreti budu isti, ali neki ljudi kada pogledaju portrete osećaju da podržavam Obamu, što ja i činim, ali to mi ipak nije bila namera", rekao je on.

Na ulicama Bruklina on je svim zainteresovanim prolaznicima pokazao kako rezbari i oživljava lica na bunedevama. Za izradu jednog portreta potrebno je od dva do četiri sata.

Mekmahonu ovo nije priv put da pravi portrete političara. Do sada je naslikoao porterete Hilari i Bila Klintona, Ronalda Regana i gradonačelnika Njurojrak Rudija Đulijanija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.