Kampanja protiv posledica pasivnog pušenja

Izvor: RTS, 22.Dec.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kampanja protiv posledica pasivnog pušenja

Nacionalna kampanja Ministarstva zdravlja Srbije i Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", usredsređena na posledice pasivnog pušenja, počela je danas i trajaće godinu dana, najavljeno je na konferenciji za novinare.

Direktorka Instituta "Batut" Tanja Knežević je rekla da je kampanja usmerena na sve kategorije stanovništva i pratiće je promotivni i štampani materijali, oglasi, televizijski spotovi, džinglovi, bilbordi i brendirani autobusi. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Prema njenim rečima, kampanja će se sprovoditi u dva dela - prvi deo kampanje odvijaće se pod sloganom "Duvanski dim je serijski ubica" do avgusta a drugu polovinu 2009. godine obeležiće kampanja pod nazivom "Izbaci duvanski dim".

Ministar zdravlja prof. dr Tomica Milosavljević je kazao da se priprema nov zakon o zabrani pušenja u zatvorenim prostorijama, koji predviđa postepeno uvođenje zabrane pušenja u restorane, kafane i kafiće, a koji će prvenstveno štititi zdravlje zaposlenih ugostiteljskih radnika i gostiju nepušača.

Milosavljević je naveo da se procenjuje da se oko 25 odsto umrlih od malignih bolesti pripisuje posledicama pušenja, 20 odsto od kardiovaskularnih bolesti, a oko 15 odsto svih smrtnih slučajeva u Evropi nastaje kao posledica tog faktora rizika.

"Zabrinjava činjenica da više od 19.000 nepušača u Evropskoj uniji umire zbog pasivnog pušenja zbog čega Svetska zdravstvena organizacija (SZO) traži od svih zemalja da radna i javna mesta budu potpuno bez duvanskog dima da bi se izlaganje nepušača duvanskom dimu smanjilo ili potpuno eliminisalo", kazao je ministar zdravlja.

Regionalni direktor SZO za Evropu dr Mark Danzon je istakao da statistika pokazuje da je duvan najveći ubica čije se dejstvo može sprečiti rigoroznim merama među koje spadaju zakon o zabrani pušenja na javnim mestima, poskupljenje cigareta i slično.

"Taj proces zahteva vreme, jer je zavisnost od duvana duboko ukorenjena u svim zemljama EU, a sve dok roditelji budu pušili imaćemo začarani krug", zaključio je Danzon.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.