Izvor: B92, 28.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kampanja ekonomskih tema

Beograd -- Kampanja, posebno malih stranaka koje se bore za cenzus, traje dugo i njihov uspeh je neizvestan. Uglavnom dominiraju ekonomske teme.

Primetno je, ocenjuju stručnjaci, da na ovim izborima nisu toliko važne "nacionalne" teme. Vrhunac predizborne kampanje u Srbiji očekuje se u danima posle božićnih praznika. Kampanja za parlamentarne izbore je, uslovno rečeno, počela i pre njihovog zakazivanja - kroz kampanju za usvajanje ustava i kroz odnos prema Vladi Vojislava >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Koštunice. Procena je da ima oko milion neopredeljenih.

Gostujući u Kažiprstu B92 analitičar Srećko Mihajlović iz Centra za proučavanje alternativa rekao je da je ulazak DS-a, SRS-a i DSS-a u budući sastav parlamenta već opšte mesto, ali da zaplet nastaje oko G17 plus i LDP-a, čiji uspeh zavisi od krnjenja biračkog tela demokrata.

"Činjenica da LDP deluje kao jedno, uslovno rečeno, levo krilo DS-a, koje je energičnije u svojim zahtevima, koje je radikalnije, ono će sigurno pokupiti deo tog radikalnijeg demokratskog biračkog tela", kaže on.

"S druge strane, G17 plus je koliko-toliko zadržao svoj izvorni predigre, da tako kažem. Oni to imaju i u svom sloganu, to isticanje stručnjaštva. Bez obzira što mi tu možemo svašta da zamerimo, to ipak nailazi na pozitivan odziv javnosti", kaže Mihajlović.

Ista situacija je i sa DSS-om i SRS-om. "Kada je reč o DSS-u i Novoj Srbiji , taj koncept ima jako desno krilo, koje se graniči sa Srpskom radikalnom strankom. Neke granične slučajeve, kada je reč o izbornom opredeljenju građana, će privući upravo taj desni deo DSS-a i NS-a", objašnjava Mihajlović.

"Kampanja za izbore 21. janura razlikuje se od prethodnih u izboru tema. Nacionalno pitanje, koje je bilo okosnica prethodnih kampanja, zasenjeno je temama koje se tiču ekonomskog standarda garađana", zaključuje Mihajlović.

"Stiče se utisak da su građani zasićeni tim praznim predizbornim obećanjima i da su postali racionalniji. Oni objektivnije sagledavaju političku situaciju i mi ćemo videti i ovog puta da će oni koji dele obećanja i šakom i kapom lošije proći na izborima", kaže on.

Analitičar Srećko Mihajlović navodi podatak da u Srbiji trenutno postoji oko milion neopredeljenih, za čije će glasove najoštrija borba početi u nedelji posle Božića.

Brkić: Ekonomija postala prioritet

Zamenik urednika lista Ekonomist, Miša Brkić, ocenio je gostujući u emisiji Poligraf TV B92 da su se, posle šest godina tranzicije u Srbiji, nacionalni prioriteti promenili i da je to razlog što se u predizbornoj kampanji kao ključne pojavljuju ekonomske teme.

"Ljudi gledaju od čega žive i kako žive i to je dokaz da se Srbija promenila, da se uljudila i da postaje gotovo normalna država. Sociološki gledano, kad čovek posmatra ovu kampanju, tačno vidi kako se strukturiralo srpsko društvo", smatra on.

"Na jednoj strani imate blok demokratskih stranaka, koje se uglavnom obraćaju dobitnicima tranzicije i onima koji očekuju da će biti dobitnici. Stranke radikalsko-socijalističke provenijencije iz Miloševićevog vremena, stranke su koje se obraćaju gubitnicima tranzicije, obećavajući da će im biti bolje", kaže Brkić.

Brkić smatra i da je priča o jakom dinaru deo predizborne kampanje jer se do toga došlo merama monetarne politike Narodne banke, a ne jakom srpskom ekonomijom. Koliko će i da li će dinar biti jak u budućnosti, zavisiće od poteza nove vlade.

"Lepo je što bi Srbija najzad mogla da ima jaku nacionalnu valutu, još nismo u toj fazi. Svi ozbiljni ekonomisti ukazuju da buduća vlada mora da bude štedljivija i da mora da se uključi u obaranje inflacije bar onoliko koliko se do sada uključivala Narodna banka. Do sada to Vlada nije radila. Šta će se događati u budućnosti ne vidi se iz predizbornih obećanja", kaže on.

Od onog trenutka kada bude formirana nova vlada, treba videti šta je njen program i obratiti pažnju šta će uraditi u prvih mesec i prvih sto dana, kaže Brkić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.