Kamiondžije više neće zaobilaziti Srbiju

Izvor: Mondo, 12.Feb.2015, 14:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kamiondžije više neće zaobilaziti Srbiju

Bar kod umesto papira na granici. Uprava carina uvela je kompjuterski sistem koji kamionima u tranzitu kroz Srbiju omogućava brži prolaz i kraće zadržavanje na carini.

Foto: Uprava carina

"Novi, bespapirni sistem, koji je počeo da radi 21. januara, doneće više novca u budžet i značajno ubrzati proceduru", rekao je direktor Uprave carina Miloš Tomić prilikom predstavljanja sistema u Upravi carina.

Carina povećala prihod za 10 odsto >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo <<

Tomić je naveo da je carina u 2014. godini prihodovala 400 milijardi dinara ili 3,25 milijardi evra, što je 10 odsto više nego 2013. godine. Carina "puni" budžet Srbije sa 45,7 odsto, a porezi sa 43 odsto, naveo je Tomić.

Tomić je objasnio da su do sada strane kamiondžije u tranzitu morale da prilažu papire, a da su sada uvedeni bar-kod čitači na ulazu i izlazu iz Srbije, i dodao da postupak važi za sve vrste robe, kao i do sada.

"Novi sistem ne važi za uvoz i izvoz, nego za tranzit", precizirao je Tomić.

Tomić je dodao da bi Srbija u oktobru trebalo da postane deo zajedničkog transportnog sistema EU, koja je finansirala uvođenje bar-kodova na granici sa 2,2 miliona evra iz pretpristupnih fondova.

U novi kompjuterski tranzitni sistem uključene su sve carinske ispostave i 100 špediterskih kompanija elektronski podnosi tranzitne deklaracije i kroz Srbije je na taj način prošlo već više od 55.000 kamiona.

Pomoćnik direktora carine Duško Marinković rekao je da bi Srbija, da nije uvela bespapirni sistem za tranzit na granici, postala usko grlo i svi bi je zaobilazili, a državni budžet bio bi tanji za 30 do 50 miliona evra.

"Srbija više nije jedina zemlja u regionu u kojoj se prekida lanac sigurnog transporta, a sistem će omogućiti i bolju konkurentnost Koridora 10", rekao je Marinković.

Zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt rekao je da je unija za carinsike projekte u Srbiji dala ukupno devet miliona evra, a da je u pripremi projekat vredan 6,6 miliona evra.

"Cilj je uvođenje potpuno bespapirne procedure za uvoz i izvoz", rekao je Benedikt.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.