Kameron takoreći nevaspitan

Izvor: Danas, 12.Jun.2015, 13:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kameron "takoreći nevaspitan"

Buenos Ajres - Predsednica Argentine Kristina Fernandes Kirhner izjavila je da je britanski premijer Dejvid Kameron "takoreći nevaspitan", komentarišući njegovu svađu sa šefom argentinske diplomatije Hektorom Timermanom u vezi s Foklandskim ostrvima na večeri u Briselu.

Naime, Timerman je imao žučnu raspravu sa šefom britanske vlade o suverenitetu južnoatlantskih ostrva za večerom, koja je priređena u okviru sastanka predstavnika latinoameričkih zemalja sa zvaničnicima >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << EU u sredu uveče. "Reakcija premijera (Velike Britanije) bila je razdražljiva, takoreći nevaspitana", rekla je Kirhnerova tokom obraćanja javnosti, preneo je Telegraf.

Kameron je "naredio" Timermanu da prestane da "preti" stanovnicima i kompanijama na spornim ostrvima u južnom Atlantiku. On je rekao šefu argentinske diplomatije da Argentina mora da "poštuje" referendum na kojem su se stanovnici Foklandskih ostrva većinom glasova izjasnili da žele da budu deo britanskih prekomorskih teritorija. Timerman je, međutim, Kameronu rekao da su ostrva, inače poznata i kao Malvini, argentinska.

"Premijer je očito za večerom branio Foklandska ostrva i pravo ostrvljana na samoodlučivanje, reagujući na reči argentinskog ministra spoljnih poslova koji je to pitanje pokrenuo. Premijer je naglasio da su ostrvljani izrazili svoj stav na referendumu i da to treba poštovati. Takođe je dodao da su vode oko ostrva teritorijalne vode, te je neprihvatljivo da Argentina preti investitorima koji žele da tamo posluju", saopšteno je iz Dauning strita.

Argentina je inače u sredu obeležila "Dan afirmacije argentinskih prava nad Malvinima", odnosno godišnjicu uspostavljanja vojne komande nad ostrvima 1829. Ostrva su, međutim, četiri godine kasnije preuzeli Britanci. U saopštenju argentinske ambasade u Londonu napada se "arhaična kolonijalna situacija", i navodi da je "miran oporavak" ostrva cilj kojeg se "argentinski narod nije odrekao". Takođe se tvrdi da to što britanske firme traže naftu može rezultirati "katastrofom po životnu sredinu". Argentina je u aprilu pokrenula sudski postupak protiv pet kompanija, od kojih su tri britanske, koje traže naftu i gas u vodama Foklanda, što je Britanija osudila kao zastrašivanje.

U podužem saopštenju se, međutim, ne pominje rat iz 1982. tokom kojeg je u napadu hunte na ostrva poginulo 659 Argentinaca i 258 Britanaca.

Kameron je juče održao sastanke u Briselu s liderima Belgije, Finske, Rumunije i Španije na kojima je izneo svoj program za reforme EU.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.