Kameni spomenici iz antičke epohe: Upoznajte Muzej Srema (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Okt.2018, 16:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kameni spomenici iz antičke epohe: Upoznajte Muzej Srema (VIDEO)

Grad je poznata i po srednjovekovnoj kulturno-istorijskoj baštini, te se mogu videti građevine iz perioda baroka

Muzej u Sremskoj Mitrovici osnovan je u junu 1885. godine, na inicijativu prvog gradonačelnika Ćire Milekića, posle ukidanja Vojne granice u Sremu. Na žalost muzej nije dobio prostorije, ali su rimski kameni spomenici postavljeni u gradskom parku.

Blago gradskih bedema otkriveno krajem prošlog veka: Upoznajte baziliku svetog Dimitrija

U novembru >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << 1946. godine na inicijativu vojvođanskih pokrajinskih organa, osnovan je Gradski muzej u Sremskoj Mitrovici. Za upravnika muzeja postavljen je Branko Vasilić, entuzijasta koji je svojim predanim radom pomogao razvoju muzejskih delatnosti.

Prvo je otvoren Muzej crkvene umetnosti u Staroj srpskoj crkvi a u 1948. godini otvorena je i prva stalna izložba u kući porodice Bajić, građanskoj kući sa kraja XVIII veka. U dvorište ove zgrade premešteni su spomenici iz gradskog parka koji čine osnovu sadašnje postavke.

Sve lepote Specijalnog rezervata prirode "Zasavica" (VIDEO)

Danas Muzej Srema postoji u dve zgrade. 1982. godine muzej je proširen na zgradu Brigadirquartier XVIII, dograđena krajem XIX veka, gde su smeštena odeljenja istorije, istorije umetnosti i etnologije, kao i upravno-administrativni deo, uz izuzetno bogatu biblioteku i opremljenu fotolaboratoriju.

U lapidarijumu Muzeja Srema koji se nalazi u dvorištu muzejske zgrade na Trgu svetog Stefana 15 izloženi su najvredniji kameni spomenici iz antičke epohe u kojoj "niču" novi mozaici, i uređuje postavka oltara i drugih pronađenih arheoloških nalaza sa područja Sirmijuma.

Sremska Mitrovica je takođe poznata i po srednjovekovnoj kulturno-istorijskoj baštini, te se mogu videti građevine iz perioda baroka.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.