Izvor: NoviMagazin.rs, 09.Jul.2017, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kamenac se stvara i od ugljenih hidrata

Dobra oralna higijena nije garancija da na zubima neće doći do pojave kamenca.

Na stvaranje ovih čvrstih naslaga utiču mnogobrojni faktori kao što su sastav pljuvačke, nepravilan položaj zuba, neadekvatne plombe, kao i neke mukogingvinalne anomalije koje nastaju zbog nesklada pripojenih desni i okolne sluzokože.

Profesor doktor Zoran Aleksić sa Stomatološkog fakulteta u Beogradu objašnjava da u formiranju zubnog kamenca ključnu ulogu ima dentalni plak. >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<

- Dentalni plak predstavlja meku, organsku, bakterijsku naslagu na zubima, koja je bezbojna i čijom mineralizacijom nastaje zubni kamenac - kaže dr Aleksić. - Proces mineralizacije odvija se vrlo brzo, od prvog do četrnaestog dana od formiranja plaka na zubima. U procesu mineralizacije primarni značaj ima sastav pljuvačke. Osobe u čijoj pljuvački postoje veće koncentracije kalcijuma, fosfora i drugih minerala, podložnije su bržem stvaranju zubnog kamenca.

Bržem taloženju kalcijuma i ostalih minerala na zubima,doprinosi i promena pH vrednosti pljuvačke, do koje dolazi zbog povećanja njene kiselosti. Promene u pH vrednosti pljuvačke zavise pre svega od oralne higijene, postojanja sistemskih oboljenja, ali i od načina ishrane.

- Hrana bogata ugljenim hidratima, naročito saharozom, kao i meka i kašasta hrana doprinosi pojavi kamenca i karijesa zato bi je trebalo izbegavati, pogotovu između obroka - savetuje dr Aleksić. - Osim loše ishrane do nastanka kamenca dolazi i zbog pušenja.

Da bi zubi ostali zdravi neophodne su redovne posete stomatologu, najmanje dva puta godišnje. Jer njegovo ne uklanjanje može da dovede do razvoja zapaljenja u ustima i razvoja karijesa.

- Zubni kamenac mehanički pritiska desni i uzrokuje poremećaj cirkulacije, što dovodi do pojave zapaljenskih procesa na njima - objašnjava dr Aleksić. - Osim što dovodi do zapaljenja desni, kamenac je prvi i najvažniji faktor koji uzrokuje formiranje parodontalnih džepova i nastanak paradontopatije.

Pojavu dentalnog plaka možete da sprečite svakodnevnim pranjem zuba i to najmanje dva puta dnevno. Stomatolozi preporučuju da koristite mekane četkice koje imaju veći broj vlakana i omogućavaju bolje čišćenje zuba. Ukoliko imate osetljive desni, a kamenac se češće taloži povedite računa o izboru paste za zube i ne koristite one koje sadrže sulfate. Pomaže i korišćenje konca za zube, interdentalnih četkica i tečnosti za ispiranje usta koje deluju na bakterije plaka i sprečavaju nastanak novih naslaga.

DVE METODE

- Ne postoji načini na koje pacijenti mogu sami da uklone kamenac, njihov zadatak je da održavanjem dobre oralne higijene i pravilnim načinom ishrane pre svega utiču na to da do pojave zubnog kamenca ne dođe - kaže dr Zoran Aleksić. - Kada je već došlo do stvaranja zubnog kamenca, neophodno je da ga ukloni stomatolog upotrebom ručnih ili ultrazvučnih instrumenata, ili kombinacijom te dve metode.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.