Kamen u bubregu sve učestaliji problem

Izvor: Kurir, 29.Jul.2013, 10:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kamen u bubregu sve učestaliji problem

Podaci pokazuju da broj pacijenata kod kojih se javlja nefrolitijaza svake godine raste

Prof. dr Aleksandar Milošević istakao je da je kamen u bubregu, tj. nefrolitijaza izuzetno česta bolest.

- Oko 30 miliona ljudi je danas samo u SAD u rizičnoj grupi da oboli od nefrolitijaze, a oko dva miliona pacijenata se svake godine u toj zemlji ambulantno javi na lečenje zbog kamena u bubregu, što je za oko 40 odsto više u odnosu na 1994. Verovatnoća da će američki >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << muškarac bele rase oboleti od kamena u bubregu u starosti od 70 godina iznosi 1:8 - objasnio je stručnjak.

On je naglasio da je glavni simptom kamena u bubregu neizdrživ jednostran bol u slabinskom predelu, koji povremeno zrači do prepona ili genitalne regije i dalje se širi čak prema unutrašnjoj strani butine.

- Ovaj tip bola poznat je pod nazivom bubrežni grčevi. Lokacija bola dosta zavisi od položaja kamena, a njegov intenzitet od stepena opstrukcije ili postojanja infekcije. Bol se često opisuje i kao jedna od najjačih poznatih bolnih senzacija kod ljudi. Uporedo s napadima kolika javljaju se i simptomi uznemirenosti, znojenje, bledilo kože, mučnina i povraćanje. Bubrežno kamenje manje od pet milimetara najčešće spontano prolazi kroz ureter uz adekvatan unos tečnosti, a ono veće od 10 milimetara uglavnom spontano neće proći, pa zato zahteva intervenciju urologa - istakao je dr Milošević.

Uzroci nastanka kamena

* smanjen unos tečnosti, pre svega vode

* konzumiranje teške hrane (masne, slane...)

* pušenje

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Kamen u bubregu sve učestaliji problem

Izvor: Dzungla.org, 29.Jul.2013

Podaci pokazuju da broj pacijenata kod kojih se javlja nefrolitijaza svake godine raste OpširnijeKurir

Nastavak na Dzungla.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.