Kamelija – simbol trajne ljubavi

Izvor: Politika, 12.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kamelija – simbol trajne ljubavi

Kamelija je prepoznatljiva po krupnom i punom cvetu, ali i (filmovanom) romanu Aleksandra

Dime "Dama s kamelijama". Ta uzbudljiva ljubavna priča inspirisala je Đuzepea Verdija da komponuje muziku za operu "Travijata". Tako je kamelija stekla svetsku slavu.

Cvet vodi poreklo iz Japana, istočnih predela Azije i ostrva u Indijskom okeanu. Sinonim za kameliju je – japanska ruža. U Evropu je doneta 1739. godine i odlično se prilagodila. U većini sredozemnih zemalja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ali i u zapadnoj Evropi, posebno Holandiji, gaji se na otvorenom u zaklonjenim vrtovima.

Raste kao razgranat grm koji može da dostigne visinu i do četiri metra. Ima sjajno, duguljasto, tamnozeleno, po obodu izreckano lišće koje ne opada. Cveta u raznim bojama, a zbog raskošne lepote povezuje se sa luksuzom. Veruje se da je kamelija simbol snažne i trajne ljubavi. Ako muškarac pokloni devojci ili ženi crvenu kameliju stavlja joj do znanja da je ona za njega najlepša. Ako joj pokloni belu kameliju to znači da veruje u snagu njihove ljubavi.

Kamelija se i kod nas gaji, a cveta od decembra do februara, pa će čitaocima biti od koristi saveti Predraga Spasića, inženjera hortikulture u Garden centru:

– Kamelija najbolje uspeva u lakoj, kiselkastoj zemlji u saksijama. Traži dosta svetla, ali se ne sme izlagati jakom suncu. Idealno mesto za kameliju je prostor između dva prozorska stakla tamo gde postoje dupli prozori. Minimalna temperatura koja joj odgovara je osam, a maksimalna 15 stepeni Celzijusa. Zaliva se umereno, najbolje na 20 do 25 dana.

--------------------------------------------------------------------------

Čista koža i čvrste grudi

Cvet kamelije koristi se i u kozmetici. U Francuskoj se proizvodi ulje za telo koje, pored kamelije, sadrži i susam, badem, limun, lavandu, ruzmarin i majčinu dušicu; ono čisti kožu i daje joj mekoću, glatkost i satenski izgled. Od ulja kamelije i jojobe pravi se preparat za oblikovanje i čvrstinu grudi.

-------------------------------------------------------------------------

Čajno drvo

Čajno drvo zelenog čaja pripada porodici kamelija. Vrsta divlje kamelije od koje se dobija najkvalitetniji zeleni čaj uspeva u južnoj Kini.

Priča se da su ovaj čaj Kinezi koristili pre više od 4.000 godina. U Japan je prenet preko budističkih sveštenika koji su verovali da je u pitanju čudotvorna tečnost i pisali da je "zeleni čaj nezamenljiv za dobro zdravlje i dug život". Novija istraživanja pokazuju da zeleni čaj ima dva do tri puta više antioksidansa od vitamina Ce ili E, snižava holesterol, ubija kancerogene ćelije i bakterije koje prouzrokuju karijes, štiti srce, poboljšava probavu, snižava pritisak i troši kalorije. Ukus ovog lekovitog čaja u početku se retko kome dopada, ali se većina kasnije navikne; ko ne može da podnese ukus zelenog čaja, može da ga mešaju sa drugim čajevima (najbolje od jasmina i nane).

------------------------------------------------------------------------

Ritual pripremanja

Zeleni čaj treba držati u zatvorenoj ambalaži, na tamnom i suvom mestu, daleko od ostalih mirisa. Priprema se i pije smireno i bez žurbe. Za dve šoljice čaja, dve kafene kašičice listića sipaju se u čajnik; voda se greje u posebnoj džezvi i trenutak pre nego što provri, sklanja se sa ringle. Vruća voda prvo se sipa u šoljice da bi se zagrejale, zatim polako u čajnik, a onda treba sačekati tri minuta i – čaj sipati u šoljice.

Zeleni čaj možete kuvati prijateljima umesto kafe jer je zdrav za ceo organizam; treba ga piti svakodnevno.

Slađana Raner

[objavljeno: 12.12.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.