Izvor: N1 televizija, 09.Nov.2018, 17:08 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Kambodžanski amok
Amok je vrsta ribljeg karija koji se servira u Kambodži u skoro svakom restroanu.
Sastojci:
- 2 fileta bele ribe
- so i biber
- 2 kašike maslinovog ili kokosovog ulja
- 1 konzerva kokosovog mleka
- 1 šaka seckanog bosiljka
- menta i korijander
- 4 stabljike limunove trave – ili sušena limunova trava u komadićima ili prahu
- 2 čena belog luka, sitno seckana
- 2 lista limete >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << (ili kašika soka i ½ kašičice rendane kore limete kao zamena)
- ½ kašičice sitno rendanog korena đumbira
- 1/2 kašičice kurkume
- 1 kašika ribljeg sosa
- 1 kašičica kokosovog šećera
- čili u prahu ili mrvljeni za ukras
Isecite ribu na veće komade, posolite i pobiberite. Ostavite u frižideru. Zagrejte ulje i sve začine malo propržite. Dodajte kokosovo mleko, sos, šećer i neka provri. Kuvajte da se malo zgusne par minuta pa dodajte ribu.
Riba se pošira 4 minuta u tečnosti koja „struji“ (ne sme da ključa). Najbolje poklopljeno.
Servira se u činiji sa svežim začinima i komadićima limete.
Izvor: TOP kanal