Kamate na svakoj petoj adresi

Izvor: Politika, 04.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kamate na svakoj petoj adresi

U Beogradu od 558.796 korisnika usluga JKP "Infostan", račune za mart nije na vreme platilo, ili ih uopšte nije izmirilo, tačno 125.772 korisnika; obračun troška za kašnjenje jasan samo numeričkim genijalcima

Računi za komunalije i utrošenu električnu energiju čine osnovne životne režije svakog domaćinstva. Međutim, surova statistika kaže da bezmalo svaki peti dom ne stiže da na vreme izmiri te obaveze za šta mu se, u zavisnosti od glavnog duga, obračunava određena >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kamata.

Oni veštiji u matematici, uz dosta truda, mogu i sami da proniknu u "tajne" kako se kamata obračunava, posebno kada posumnjaju da im se račun i "kazna" za neplaćanje drastično razlikuju od prethodnih meseci. Ona druga, ogromna većina građana primorana je da ovaj komplikovan matematički proces ostavi kompjuterima nadležnih i da im gotovo bezrezervno veruje, po principu – plati i ćuti. Kamate niko nije oslobođen (osim onog ko je, po kazni, isključen), ali postoji mogućnost odloženog plaćanja duga, kao i subvencije za ugrožene kategorije stanovnika.

U Beogradu, na primer, od 558.796 korisnika usluga JKP "Infostan", na uplatnicama za mart račune nije na vreme, ili ih uopšte nije izmirilo, tačno 125.772! Kada se samo njihove kamate, bez osnovnog duga, saberu – "Infostanu" se duguje nešto manje od 17 miliona dinara, ili prosečno po korisniku 133 dinara!

Kamata se obračunava po Zakonu o visini zatezne kamate, koji u nekoliko kratkih članova sve pojašnjava. Njim je precizirano da dužnik koji zadocni sa ispunjenjem novčane obaveze plaća zateznu kamatu na iznos duga do dana isplate po stopi utvrđenoj ovim zakonom. A stopa zatezne kamate sastoji se od mesečne stope rasta cena na malo i fiksne stope od 0,5 odsto.

Obračun duga uvećanog za zateznu kamatu obavlja se tako da se fiksna stopa od 0,5 odsto množi iznosom glavnog duga uvećanog za kamatu (rečju, i na obračunatu kamatu, ako se i dalje ne plaća račun, teče kamata). Za mesec za koji nije poznata stopa rasta cena na malo, primenjuje se poslednja prethodno objavljena mesečna stopa rasta cena na malo.

Oni koji zaista žele da sami izračunaju koliko ih košta svaki dan zakasnele uplate za struju ili komunalije, moraju da znaju i dva obrasca, pojašnjavaju u EDB-u.

– Prvi je za izračunavanje komfornog koeficijenta, a drugi zatezne stope. Prvi obrazac je: jedan plus kamatna stopa kroz 100, puta jedan kroz broj dana u mesecu, puta broj dana za obračun, minus jedan. Krajnji rezultat se sabira sa rezultatom iz drugog obrasca za zateznu kamatu, i glasi: indeks cena na malo puta 1,0050, minus 1, puta 100! Tako, na primer, ako je vaš dug za struju 13.284 dinara, a zakasnite s plaćanjem tri dana i na toliko dana se računa kamata – zatezna stopa biće 1,304000, komforni koeficijent je 0,00125456, a iznos kamate biće 16,67 dinara... Za račun od oko 10.000 dinara, za jedan dan, kamata na uplatnici EPS-a je oko 4,15 dinara... – kažu nadležni za obračun kamata u EDB-u.

Možda je od prethodnog važnije razumeti i znati rokove do kada se mora platiti račun jer ako se plati u roku ne samo što će se izbeći kamata, već se, na primer kod "Infostana", može dobiti i primetan popust.

– Kamata se obračunava za svaki dan posle isteka naznačenog roka za plaćanje, koji je potrošaču napisan jasno na uplatnici. Od 1. do 15. u mesecu računajući i 15, važe popusti od pet odsto za korisnike koji plate račun u tom periodu. Od 16. do poslednjeg radnog dana u mesecu plaća se 100 odsto iznosa naznačenog na računu. Na primeru računa za mart to izgleda ovako: ko plati do 15. aprila ima popust od pet odsto, a od 16. aprila do kraja meseca plaća se pun iznos. Ako se račun ne plati do 1. maja počinje obračun kamata. Dakle, ako račun za mart plaćate u maju, "teče" kamata koja će se iskazati tek na uplatnici u junu! Tu postoji ta vremenska zadrška jer mi ne možemo unapred da pretpostavimo ko neće platiti odmah račun, pa da već u aprilu njemu obračunamo kamatu za mart. Tek kada prođu svi datumi dospeća, i tek kada se formira priznanica za juni, onda ćemo znati ko u aprilu nije platio komunalije za mart – pojašnjavaju u JKP "Infostan".

Važno je istaći da znatan broj korisnika ima subvencije za uplatnice "Infostana", koje mogu biti od 10 do 50 odsto popusta na dug, i oni do kraja meseca imaju pravo na propisani procenat subvencije. To važi za socijalno ugrožene kategorije stanovništva, hendikepirane osobe, hraniteljske porodice, članove Udruženja bubrežnih bolesnika i slabovidih, učesnike ratova od 90. godine preko Boračkog udruženja, i sve koji imaju niska primanja po skali Centra za socijalni rad, u odnosu na prosek grada. I na te subvencije važi i dodatni popust od pet odsto ako se računi plate do 15. u mesecu.

Saša Marić

[objavljeno: 04.05.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.