Kalinić sutra pred hrvatskim sudom

Izvor: RTS, 23.Avg.2010, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kalinić sutra pred hrvatskim sudom

Sretko Kalinić će sutra na sudu u Zagrebu odgovarati zbog posedovanja falsikovanih pasoša Hrvatske, potvrdio portparol zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić. Moguće da sud o tom slučaju donese odluku već sutra.

Pripadnik zemunskog klana i jedan od osuđenih za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića, Sretko Kalinić će, u utorak 24. avgusta, na sudu u Zagrebu odgovarati zbog posedovanja falsikovanih pasoša Hrvatske, potvrdio je portparol zagrebačkog Županijskog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << suda Krešimir Devčić.

Devčić je rekao da je ročište zakazano za utorak ujutro pred Opštinskim krivičnim sudom u Zagrebu i dodao da ne isključuje mogućnost da sud već tada donese presudu, posebno ukoliko u raspravi o tom slučaju ne bude ničeg spornog.

"Pošto ta presuda postane pravosnažna, Kalinić može odmah da bude izručen Srbiji", izjavio je Devčić za agenciju Beta.

Kalinić koji ima dvojno državljanstvo, i Hrvatske, i Srbije, u Hrvatskoj se tereti da je krajem avgusta 2006. godine u zagrebačkoj policiji tražio pasoše na ime druge osobe. Za dobijanje pasoša falsifikovao je potpis, priložio lažnu ličnu kartu i svoje fotografije.

Takođe, optužen je i da je početkom 2009. godine na tuđe ime zatražio još jedan pasoš u Konzulatu Hrvatske u inostranstvu, priloživši uz svoju fotografiju, državljanstvo, izvod iz knjige rođenih, ličnu kartu i potvrdu o odjavi prebivališta na ime druge osobe, prenose hrvatski mediji.

Suđenje Kaliniću zakazano je u rekordnom roku, budući da se očekuje njegovo izručenje Srbiji. Kalinić bi trebalo da bude prvi državljanin Hrvatske koji će biti izručen Srbiji.

Posle sudskog postupka i Kalinićevog pristanka da bude izručen Srbiji, prošle nedelje njegovo izručenje je odobrio ministar pravosuđa Hrvatske Dražen Bošnjaković.

Na Kalinića je 8. juna na zagrebačkom jezeru u Rakitju pucao još jedan osuđenih za Đinđićevo ubistvo, Miloš Simović.

Simović je dva dana kasnije uhapšen pri pokušaju ilegalnog prelaska granice Hrvatske i Srbije.

Obojica su bila u bekstvu od ubistva srpskog premijera 12. marta 2003. godine.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Kalinić pred sudom u Zagrebu zbog lažnih pasoša

Izvor: NaDlanu.com, 24.Avg.2010, 09:40

ZAGREB, 24. avgusta 2010. (Beta) - Jedan od osuđenih za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinjdića, Sretko Kalinić, danas će na sudu u Zagrebu odgovarati zbog posedovanja falsikovanih pasoša Hrvatske. ..

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.