Kalinić o brutalnim ubistvima

Izvor: RTS, 03.Jul.2010, 13:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kalinić o brutalnim ubistvima

Pripadnik "zemunskog klana" Sretko Kalinić, koji se nalazi u zatvorskoj bolnici u Zagrebu daje opširne iskaze o umešanosti u brutalna ubistva, između ostalog i Milana Jurišića i Ninoslava Konstantinovića. Nakon ispitivanja, iskaz će biti prosleđen tužiocima u Srbiji.

Sretko Kalinić, koji se u zatvorskoj bolnici u Zagrebu leči od posledica ranjavanja u obračuju sa Milošem Simovićem, daje opširne iskaze o umešanosti u brutalna ubistva, pa tako i ono Milana Jurišića >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i Ninoslava Konstantinovića.

"Prvo smo ga ubili, a onda mu odrali svu kožu. Odstranili meso, samleli to u mašini za mlevenje, a kosti pretesterisali nožem. Samleveno meso bacili smo u ve-ce šolju, a kosti u reku. Stan smo posle okrečili, ali je na zidovima ostalo tragova krvi", deo je Kalinićevog iskaza, datog zameniku direktora Kancelarije za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala, koji ga već četvrti dan ispituje u zatvorskoj bolnici, piše "Jutarnji list".

Policajce koji su s njim razgovarali, ali i tužioca zaprepastila je hladnokrvnost, mirnoća i lakoća kojima je opisao likvidacije Jurišića i Konstantinovića. Taj deo njegovog iskaza o ubistvu Milana Jurišića, odbeglog člana "zemunskog klana" u Španiji, poklapa se i sa pečatima u hrvatskom pasošu koju je posedovao koristeći lažni identitet.

Ispitivanje će trajati još nekoliko dana, a onda će iskaz biti prosleđen tužiocima u Srbiji. Tamošnjim forenzičarima dostavljeni su i DNK nalazi Sretka Kalinića, pa su već sada rešena dva ubistva, a očekuje se da će njegov iskaz pokrenuti i nove istrage, piše list.

"To su monstrumi!", dao je komentar jedan visoki zvaničnik upoznat sa iskazom. Kalinić u iskazu pokušava umanjiti svoju ulogu u likvidacijama, pa sve prebacuje, među ostalim, i na Miloša Simovića, koji ga je ranio 8. juna kod jezera Rakitje.

Likvidacija pogrešne osobe

Tužioci pretpostavljaju da Kalinić ove pojedinosti priča kako bi, kad se nađe u zatvoru u Srbiji, sebi obezbedio maksimalni autoritet i strahopoštovanje ostalih zatvorenika.

Kalinić je istražiocima otkrio kako je 11. avgusta 2008. godine trebalo da likvidira Ivana Delića, kuma Brane Mićunovića, u budvanskom kafeu "Palma".

Umesto Delića ubio je mladića iz Pljevalja koji je sedeo za stolom, a života ga je stajalo to što je nosio istu majicu kao Delić, piše list.

Nakon potpisanog sporazuma o izručenju između Hrvatske i Srbije, očekuje se da će Kalinić biti prvi koji će na osnovu toga biti izručen Srbiji koja je već ranije tražila njegovo izručenje.

Kalinić nije mogao biti izručen, jer je bio i državljanin Hrvatske čiji ustav je pre nedavnih izmena onemogućavao izručenje svojih državljana drugim zemljama, a jedini izuzetak je Haški sud.

Kalinića, koji je osuđen za učešće u atentatu na premijera Zorana Điniđića očekuje 40 godina zatvora. Miloš Simović, takođe, saučesnik u Đinđićevom ubistvu, nakon hapšenja od strane srpske policije nalazi se u zatvoru gde služi tridesetogodišnju zatvorsku kaznu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.