Kalanović: Mnogo politike u kritici predugovora sa Al Dahrom

Izvor: Politika, 25.Jan.2013, 10:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kalanović: Mnogo politike u kritici predugovora sa Al Dahrom

BEOGRAD –Ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave Verica Kalanović izjavila je sinoć da je u kritikama predugovora sklopljenog između Vlade Srbije i kompanije „Al Dahra” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koje je uputila Vlada Vojvodine, bilo malo čitanja, informacija i znanja, a mnogo politike i loših tumačenja nečega što treba da bude ozbiljan pomak u razvoju poljoprivrede u Pokrajini.

Kalanović je dodala i da podržava formiranje radne grupa eksperata koja treba >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da razmotri sve elemente predugovora Vlade Srbije i „Al Dahre”, ali i da vojvođanska vlada treba da napravi analizu svih privatizacija i davanja u zakup vojvođanskog zemljišta.

„Podržavam što je osnovana radna grupa, ali hajde da Vlada Vojvodine napravi analizu svih privatizacija i davanja u zakup vojvođasnkog zemljišta i da se utvrde ekonomski efekti. Neka radna grupa utvrdi sve”, rekla je Kalanović za Radio televiziju Vojvodine.

Ona je navela i da je nedavno rekla da vojvođanska vlada pokazuje bezidejnost u prethodnom periodu, „jer zaista ne vidi ozbiljne srateške pravce u razvoju Vojvodine, a to je potkrepljeno time da je Pokrajina prvi put od postanka u stepenu razvoja ispod republičkog proseka”.

Kalanović je istakla i da predugovor sklopljen sa „Al dahrom” svako može da pročita i da je „neverovatno da se tolika polemika diže oko nečega što je na sajtu Ministarstva finansija i privrede”.

Kako je naglasila, ugovori sa stranim investitorima koji se prave na dva jezika ni u slovu ne smeju da se razlikuju i zato ne treba stvarati atmosferu da je domaću upotrebu potpisan jedan ugovor, a na engleskom jeziku drugi.

Potpredsednik Srpske napredne stranke Igor Mirović smatra da je povodom sklapanja predugovora sa „Al Dahrom” vojvođanska vlada pokazala „organizovan, planski otpor sa ciljem da se investitor otera”.

„Otpor ima za cilj da Vojvodina bude na začelju ekonomskog razvoja u Republici. Neprihvatljivo je i neverovatno da se kompaniji koja hoće da uloži 100 miliona evra od Vlade Vojvodine pruža organizovan politički otpor formiranjem komisije i to u situaciji kad su te kompanije pre nekoliko godina prodate Darku Šariću i njegovim firmama, a danas te kompanije ne funkcionišu i ne stvaraju dobit”, naveo je Mirović.

On je naveo da se predugovoru sa „Al Dahrom” pruža politički jalov, marketinški otpor, protiv čega će se boriti svim političkim sredstvima.

„Umesto da se pre svega pozitvno odredi prema činjenici da je ta velika kompanija izabrala Srbiju za investiranje i zatražila da i Vlada Vojvodine učestvuje u tom procesu, šta je rešenje? Da se formira komisija? Kako to izgleda u očima stranih investiora?”, rekao je Mirović i upitao zašto vojvođanska vlada nije tražila tekst predugovora kada je Šarić kupio sedam kombinata u Pokrajini za 23 miliona evra.

Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski naveo je da „ne stoji da je Vojvodina nazadovala” i da je njena vlada bezidejna.

„Vlada Vojvodine je u proteklom periodu sprovela veliki broj projekata koji su doprineli ekonomskom i infrastrukturnom razvoju”, rekao je Bugarski i dodao da je izjava Kalanovićeve da je vojvođanska vlada bezidejna „neprimerena stanju i onome što predstavlja Vlada Vojvodine i što je uspela da uradi”.

On je napomenuo da je svaki strani investitor dobro došao u Pokrajinu i da to važi i za investitore iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao i da je u tom slučaju vojvođanska vlada tražila da dobije original ugovor koji je potpisan sa „Al Dahrom”.

„Sve što smo tražili je da vidimo šta piše u predugovoru... Mi u tri dana imamo tri različite verzije u ovom slučaju. Dajte u originalu predugovor”, poručio je Bugarski.

Prema njegovim rečima, Vlada Vojvodine odgovorno smatra i tvrdi da su svakom stranom investitoru širom otvorena vrata i da je dobro došao u Vojvodinu, ali da je minimum pristojnosti da se vojvođanskoj vladi dostavi original predugovora.

Tanjug

objavljeno: 25.01.2013

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.