Kakvog je ukusa voda stara 2,6 milijardi godina?

Izvor: Blic, 24.Jun.2013, 08:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kakvog je ukusa voda stara 2,6 milijardi godina?

Prilikom uzimanja uzoraka, geolozi se često oslanjaju na vlastito čulo ukusa, i to ne samo radi zabave. Oni znaju da je voda koju žele dalje da analiziraju najslanija, zato što je to znak da je najstarija. Voda iz rudnika Timinsu (FOTO: J. Telling / Nature)

Barbara Šervud Lolar to neprestano radi. Ona je geolog na Odseku za geonauke Univerziteta u Torontu i u saradnji sa još nekim naučnicima analizirala je vodu iz kanadskog rudnika u Timinsu, Ontario. Ispostavilo se da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << voda stara između 1,5 i 2,6 milijardi godina i da je isto toliko godina bila izolovana. Saznanja do kojih su došli objavili su u majskom broju časopisa “Nejčer”.

Ali, da bi se utvrdilo koliko je voda stara, nije dovoljno da je samo probate. “To možemo da naslutimo na osnovu saliniteta vode, a naročito analizirajući kiseonik i vodonik u molekulu vode”, objašnjava Barbara Šervud. Naučnici su analizirali sadržaj plemenitih gasova u vodi - na primer, helijuma - i koji su izotopi prisutni. Sve to ukazuje na približnu starost vode.

Istraživanje geologa navodi na zaključak da život možda postoji i na drugim planetama.

- Na isti način, i na nekom drugom mestu, na primer, na Marsu, bilo koji oblik života koji se tamo formirao mogao je da nađe put do sličnih vodenih džepova u Marsovoj kori, a naše istraživanje pokazuje da ti vodeni džepovi mogu da opstanu i obezbede uslove za život dugo nakon što je na površini Marsa nestala sva voda - objašnjava Kris Balentajn, profesor geohemije na Univerzitetu u Mančesteru i jedan od autora studije.

U drugom kanadskom rudniku, Barbara Šervud Lolar i njene kolege tragale su za vodenim džepovima i ustanovili da je hemijski sastav vode sličan kao i u hidrotermalnim izvorima na dnu okeana. Osim toga, utvrdili su da je visok stepen saliniteta vode posledica hemijskih reakcija između stena i vode.

- Posledica je voda bogata energijom koja omogućava život - objašnjava ona.

Život u vodi staroj na desetine miliona godina, na dubini od 2,7 km

U jednom rudniku zlata u Južnoj Africi, Lolarova i njen tim otkrili su zajednice mikroba na dubini od 2,7 kilometara, koji žive od vodonika rastvorenog u tim vodama. Sama voda je stara desetine miliona godina.

Saznanja do kojih su došli podstakla su ih da se vrate u Kanadu u rudnik Timins, jer su na osnovu starosti i geologije stena pretpostavili da bi voda ovde mogla biti još starija.

Sledeći korak u njihovom radu je utvrđivanje starosti drugih dubokih voda širom planete kako bi uporedili oblike života u vodenim džepovima duboko ispod zemlje.

Trenutno još tragaju za životom u uzorcima iz rudnika Timins. Kako kažu, analiza podataka je “mukotrpan rad”.

Balentajn ističe da ta voda nije za piće, ali deluje kristalno bistro i veoma primamljivo kada izvire iz stene.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Kakvog je ukusa voda stara 2,6 milijardi godina?

Izvor: medio.rs, 24.Jun.2013

Prilikom uzimanja uzoraka, geolozi se često oslanjaju na vlastito čulo ukusa, i to ne samo radi zabave. Oni znaju da je voda koju žele dalje da analiziraju najslanija, zato što je to znak da je najstarija.

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.