Kakva pobeda Trampa – briše se diskvalifikacija

Izvor: B92, 05.Mar.2024, 13:19

Kakva pobeda Trampa – briše se diskvalifikacija

Vrhovni sud SAD poništio odluku savezne države Kolorado koja je diskvalifikovala Donalda Trampa iz izborne trke zbog navodnog učešća u napadu na Kapitol.

Sudije Vrhovnog suda objavile su odluku dan pre današnjeg "super utorka", kada na unutarstranačke izbore izlaze birači u 15-ak saveznih država, prenosi Blic pisanje Vašington posta.

Vlasti Kolorada su krajem prošle godine donele odluku kojom je republikanski kandidat za predsednika SAD Donald Tramp proglašen >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nepodobnim za funkciju predsednika SAD.

Sekretarka američke savezne države Mejn Šena Belouz povukla je juče odluku da bivšem predsedniku SAD bude zabranjeno da se nađe na glasačkom listiću na republikanskim predizborima, nakon što je Vrhovni sud SAD presudio da pojedinačne države ne mogu Trampu zabraniti učešće.

"U skladu sa svojom zakletvom i obavezom da poštujem zakon i Ustav, a u skladu sa odlukom sudije Andersona, ovim povlačim svoju odluku. Kao rezultat izmenjene presude, glasovi za gospodina Trampa na predsedničkim primarnim izborima 5. marta 2024. biće prebrojani", saopštila je Belouz, prenosi portal ''Hil''.

Nakon Kolorada, i država Mejn je krajem prošle godine zabranila Trampu da učestvuje na predizborima Republikanske partije u tim državama, zbog optužba o njegovom navodnom učešću o neredima na američkom Kapitolu u januaru 2021.

Tramp izjavio je da odluka Vrhovnog suda SAD, kojom mu je dozvoljeno da ostane na glasačkom listiću u Koloradu, predstavlja veliku pobedu za Ameriku.

"Ovo je velika pobeda za Ameriku. Veoma, veoma važna. Podjednako važna za našu zemlju biće i odluka koju ce Vrhovni sud uskoro doneti o imunitetu za predsednika - bez koje bi funkcija predsednika postala samo ceremonijalna, što je daleko od onoga što su osnivači nameravali", rekao je Tramp u izjavi za "Foks njuz".

Dodao je da nijedan predsednik ne bi mogao pravilno i efikasno da funkcioniše bez "potpunog imuniteta". "Naša zemlja bi bila izložena velikom riziku", poručio je Tramp.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.