Izvor: N1 televizija, 09.Apr.2018, 19:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kakva nam je protivpožarna zaštita?

Pregrađeno stepenište za evakuaciju, neispravne hidrantske mreže, nepropisno parkirana vozila na požarnom putu, sve češći su problemi koji vatrogascima otežavaju posao, a stanarima zgrada ili solitera ugrožavaju život.

Izvor: N1

U takvoj situaciji, da vatrogasci ne mogu do njih, a izlaza na gore nema, našli su se i stanari jednog solitera u Beogradu, u kom je prošlog petka izbio požar.

Požar je buktao već 20 minuta kada su vatrogasci dobili >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << prvu dojavu da gori stan na 17. spratu solitera na Banjici. Vatrogasni kamioni stigli su za nekoliko minuta, međutim, ispred zgrade put su im blokirali nepropisno parkirani automobili. Opremu i creva za vodu, vatrogasci su vukli desetinama metara. Za to vreme, vatra i dim su se širili, a neki od stanara ostali su u bezizlaznoj situaciji. Među njima, supruga i troje dece narodnog poslanika Vladimira Đukanovića koji žive na 22 spratu.

"Situacija je baš bila katastrofa, vatrogasna kola nisu mogla da priđu i samim tim je otežano gašenje požara, a oni koji žive na višim spratovima, nemaju gde da beže. Požarne stepenice koje postoje u zgradi, ja ne znam da li je ikada izvršena inspekcija, one su uglavnom zatvorene ili zaključane, jer su se stanari tako štitili od lopova koji su nam upadali u stanove", kaže Đukanović.

Na Novom Beogradu i u Zemunu vatrogascima pomažu obučeni dobrovoljci. Kažu, na putu do požara ulice su zakrčene automobilima, a stepenice u zgradama starim šporetima, kacama za kupus.

"I evakuacija preko požarnih stepenica je otežana, zato što smo bahati i neodgovorni, kao da se samo nekom drugom dešava, a nama nikada, nisu svi sposobni sami da se evakuišu, ima dosta problema sa ljudima u godinama, deca koju hvata panika, tragedija ne čeka mnogo, kada bi se vatrogasno vozilo i provlačilo između parkiranih automobila, oštećenjem tog vozila kriv je vozač vatrogasac", kaže komandir DVD Matica Zemun Hasib Babić.

Osim što je neophodno da put za evakuaciju bude prohodan, zgrade bi trebalo da imaju ispravnu hidrantsku mrežu, protivpožarne aparate, alarme u slučaju požara. Stručnjaci dodaju da su idealne zgrade opremljene detektorima za dim, toplotu, ali i uređajima koji se sami aktiviraju da gase vatru.

"Ta oprema mogu da budu i instalacije koje su ugrađene u plafone ili zidove, koje izbacuju penu, vodu, vodenu maglu, aerosole, koja gasi te požare, koji se potencijalno javljaju", kaže Mirjana Mirković Đorđević iz Instituta za standardizaciju Srbije.

Međutim, tako opremljenih stambenih zgradama u Beogradu gotovo da nema. Inače, u zgradama i soliterima prestonice, 2017.godine dogodilo se više od 1500 požara.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Sve češće prepreke za vatrogasce - opasnost za stanare

Izvor: N1 televizija, 09.Apr.2018

Pregrađena stepeništa za evakuaciju, neispravne hidrantske mreže, nepropisno parkirana vozila na požarnom putu - to su samo neki od sve češćih problema koji vatrogascima otežavaju posao, a stanarima ugrožavaju život. Pogledajte prilog Jelene Zorić:..Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.