Kakva je sudbina Gaze?

Izvor: B92, 21.Dec.2023, 15:57

Kakva je sudbina Gaze?

Izrael ne isključuje mogućnost da Palestinska samouprava rukovodi posleratnom Gazom.

Ovo je napisao u kolumni na arapskom jeziku Cahi Hanegbi, savetnik za nacionalnu bezbednost u vladi izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, čemu se oštro suprotstavio ministar finansija Bezalel Smotrič.

Hanegbi je naglasio da bi rekonstrukcija Pojasa Gaze uključivala kombinaciju regionalnih i međunarodnih snaga i da Izrael nema nameru da kontroliše civilne poslove te enklave, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prenosi Al Džazira.

Savetnik za nacionalnu bezbednost Izraela kazao je da bi rekonstrukcija uništene Gaze i potencijalno rukovodstvo Palestinske samouprave bilo moguće samo u slučaju poraza Hamasa.

Međutim, ministar Smotrič je ocenio da "ima ljudi koji i dalje žive u 6. oktobru".

"Ovaj stav ne predstavlja mišljenje izraelske vlade i premijer treba da reši to pitanje s njim (Hanegbijem). Palestinska samouprava nije rešenje, ona je značajan deo problema", napisao je Smotrič na platformi Iks (X).

Benjamin Netanjahu javno je odbacio bilo kakvu mogućnost da Palestinska samouprava upravlja Gazom nakon rata, iako su pojedini izraelski mediji ukazali na to da bi premijer mogao da promeni mišljenje, prenosi Tajms of Izrael.

Smotrič je prethodno upozorio Netanjahua da se ne odlučuje na takav potez i da ne dovodi ljude pred "svršen čin, čiji ne mogu biti deo", dok je istakao da je nedovoljno stroga politika premijera prema Hamasu dovela do napada te militantne grupe na Izrael 7. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.