Kaktusi iz Banatskog Novog Sela

Izvor: RTS, 18.Jul.2018, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kaktusi iz Banatskog Novog Sela

Porodica Komnošan iz Banatskog Novog Sela je jedna od retkih u Srbiji, koja se bavi proizvodnjom kaktusa. Taj posao rade već četvrt veka i sada imaju preko 1500 vrsta. Najviše zarađuju od prodaje retkih vrsta kolekcionarima.
 

U staklenicima porodice Komnošan iz Banatskog Novog Sela posebno mesto zauzimaju kaktusi. Imaju preko 1500 vrsta i svakoj znaju svojstva i šta im je potrebno. Tačno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je da ne treba često da se zalivaju, ali posla oko njih ima dosta.
„Treba da se rasađuje, pikira, polemiše, uvek ima nekog posla. Ljudi najviše vole kad procvetaju, tad su im najlepši", kaže Danijela Komnošan.
Cena kaktusa se kreće od 150 dinara do hiljadu evra. Najskuplje su retke vrste, koje sporo rastu i za prodaju stižu tek posle 20 do 30 godina gajenja, a kupuju ih kolekcionari.
Delorija Komnošan kaže da je zarada solidna: "Ove godine je bila blaga zima, pa smo manje potrošili na grejanje. Ulaže se u semena, saksije, treset, grejanje."
Kaktusi se prodaju pijačarima, cvećarama, ali najviše na izložbama. Interesantni su kao poklon, i za to se traže patuljaste vrste. Tu su i aloje, koje se kupuju u medicinske i kozmetičke svrhe.
"Aloja je dobra za imunitet, leči ožiljke, opekotine, pa i ujede komaraca", kaže Danijela.
Pošto nema mnogo proizvođača u Srbiji, svi znaju za porodicu Komnošan iz Banatskog Novog Sela. Zato je nedavno kod njih i održan skup kaktusara, gde se okupilo oko 50 zaljubljenika u ove neobične biljke.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.