Kako zvukovi u vašem domu ili kancelariji utiču na vaše raspoloženje

Izvor: B92, 01.Sep.2019, 19:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako zvukovi u vašem domu ili kancelariji utiču na vaše raspoloženje

Nauka dokazuje da akustička svojstva naših domova, kancelarija i javnih prostora mogu da izvrše ogroman uticaj na to koliko nam je udobno u njima – i čak mogu da utiču na naše zdravlje i ponašanje.

Ako vam je nekad bilo neugodno u nekoj zgradi,a niste znali zbog čega, uzmite u obzir mogućnost da je "zvučala pogrešno".

Postoje kancelarije i restorani u kojima se buka neprijatno odbija između poda i tavanice ili železničke stanice na kojima javna obaveštenja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odjekuju sve dok ne postanu nerazumljiva - čak i ako to ne primetite odmah, ta mesta mogu instiktivno da nam ne prijaju.

Za razliku od njih, prošetajte se parketom - kao što je onaj u Nacionalnoj galeriji umetnosti u Vašingtonu - i mogao bi da vas obuzme osećaj spokoja. Ali zašto?

"Zvučna arhitektura svodi se na to kako osluškujemo zgrade, zvuk unutar zgrada, i kako reagujemo na njega", kaže Trevor Koks, inženjer akustike sa Univerziteta u Salfordu, u Mančesteru, u Velikoj Britaniji.

Mi se prvenstveno služimo očima da bismo se kretali u svetu, ali naše uši konstantno kupe informacije iz našeg okruženja - što podsvesno menja kako se osećamo u vezi sa nekim prostorom.

Način na koji zvuk reaguje u fizičkoj konstrukciji neke zgrade može u velikoj meri da utiče na naše raspoloženje i emocije.

Možda ste već čuli kako šapat putuje u kružnoj kupoli Katedrale Svetog Pavla u Londonu ili kako glasove prenosi zakrivljena tavanica nižeg nivoa stanice Grand Central u Njujorku.

A potom je tu zadovoljavajući način na koji vaš glas zvuči bolje u vašem kupatilu - mi ta okruženja možemo da doživimo kao prijatna, zbog čega se osećamo opušteno ili smireno.

Za razliku od njih, nervoza zbog buke povezana je sa depresijom i anksioznošću, a može čak i da smanji radni učinak kod ljudi.

Postoje studije koje ukazuju na vezu između izgrađenog okruženja i mentalnog zdravlja: život u bučnoj, nakrcanoj zgradi može da dovede do osećanja bespomoćnosti, dok tihe prostorije sa prostranijim tavanicama mogu da podstaknu na apstraktno razmišljanje i spokoj.

Uzmite samo za primer emotivni efekat građevine kao što je Aja Sofija u Turskoj - jedna od najslavnijih zgrada u Istanbulu, bivša crkva i džamija koja je danas muzej.

"Ona ima zvučnu estetiku sposobnu da prizove božansko", kaže Bisera Penčeva, ekspert za Srednjevekovnu umetnost na Stenfordu (SAD), koja istražuje duhovne aspekte građevina iz tog perioda.

Podignuta pre skoro 1.500 godina, za nju se kaže da njena unutrašnjost natkrivena kupolom i sa mermernim podovima i zidovima izdižu ljudska pojanja u eterične zvukove koji kao da dopiru iz okeanskih dubina - kod slušaoca to izaziva osećanje ushićenosti.

Glavnotokovska arhitektura obično vodi računa o zvučnom svojstvu zgrade samo prilikom gradnje koncertnih hala, kod kojih je akustično savršenstvo ključno.

Ali ideja da to možete da odvedete korak dalje - sa samom zgradom koja se ponaša kao neka vrsta muzičkog instrumenta koji obavija ljude i može kod njih da izazove osećanja smirenosti, ushićenja i napetosti - prilično je neobična.

Neurološka studija koja je istraživala kako akustičke odlike građevina utiču na moždane funkcije pokazala je da je kratko slušanje tona od 110 herca smanjilo aktivnost u moždanim centrima za jezik i pomerilo aktivnost ka emotivnim oblastima mozga.

Tako nešto se dešava u "Proročištu", sobi u 5.000 godina starom malteškom podzemnom hramu po imenu Hipogeum Hal Saflijeni: kad glas neke osobe dostigne frekvenciju od 110 herca, ona oživi.

I Trahan ima plan: "Želim da stvorim prostore koji izoluju jedan jedini ton - onako kao što Matrimandir, zlatna geodetska kupola korišćena kao prostor za meditaciju jogina u Indiji, fokusira jedan jedini zrak svetla."

"Hiper-reverberacija je praktično dar arhitekture nazad posmatraču, u smislu da ona koristi njegov zvuk i proširuje ga onoliko koliko može da pojača ili uzvisi to iskustvo", kaže on.

Postoji mogućnost da ovo ima upotrebnu vrednost veću od stvaranja prostora koji su samo ugodni - stvaranje građevina koje bi funkcionisale kao "uživljavajuće zvučne sobe za terapiju" za PTSP, depresiju i Parkinsonovu bolest.

Suzan Magsamen, izvršna direktorka Međunarodne laboratorije za umetnost i um pri Univerzitetu Džons Hopkins u Baltimoru, SAD, učestvuje u multidisciplinarnom projektu čiji je cilj da stvori potpuno novi tip prostora za izlečenje dece koja se bude iz kome posle povreda mozga.

Projektovana "Soba za čulnu negu" u Dečjoj bolnici Kenedi Kriger praviće zvuke - kao što su majčin glas ili pesma - omiljene mirise, temperaturu i svetlo po meri svakog pojedinačnog deteta da bi im pomoglo da se brže i bolje probude.

Dakle, sledeći put kad pokušavate da odredite da li vam se dopada neka nova zgrada, obratite malo pažnju mimo estetike i u obzir uzmite da li ona može da bude zdrava po vas.

Ovaj članak je adaptiran iz emisije BBC Budućnost.

DO NOT DELETE - DIGIHUB TRACKER FOR [49247384]

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

DO NOT DELETE - DIGIHUB TRACKER FOR [49247384]

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kako zvukovi u vašem domu ili kancelariji utiču na vaše raspoloženje

Izvor: Radio 021, 01.Sep.2019

Nauka dokazuje da akustička svojstva naših domova, kancelarija i javnih prostora mogu da izvrše ogroman uticaj na to koliko nam je udobno u njima – i čak mogu da utiču na naše zdravlje i ponašanje...Getty Images..Ako vam je nekad bilo neugodno u nekoj zgradi,a niste znali zbog čega, uzmite...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.