Kako zaštititi podatke o ličnosti

Izvor: B92, 22.Feb.2013, 14:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako zaštititi podatke o ličnosti

Beograd -- Poverenik Rodoljub Šabić razgovarao s državnim sekretarom MUP-a Vladimirom Božović o pitanjima u vezi s primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u MUP-u.

Kako je saopštio Kabinet poverenika, posebne teme razgovora bila su ranije data upozorenja i inicijativa poverenika da se takozvane bezbednosne provere urede zakonom.

Državni sekretar je informisao poverenika da su s tim u vezi u okviru MUP-a preduzete odgovarajuće aktivnosti i da je pripremljena radna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vezija izmena i dopuna Zakona o policiji i da će ministarstvo nastojati da te izmene i dopune budu i formalno predložene što pre.

Šabić je izjavio da je "potreba da se radi obavljanja određenih funkcija ili poslova sprovode odgovarajuće obrade podataka o ličnosti poznate kao takozvane bezbednosne provere, realnost, neminovnost u svakoj savremenoj državi, pa naravno i našoj".

"Zato one treba da budu uređene u skladu sa Ustavom i jasno i precizno, a ne na način koji ima za posledicu brojne nedostatke, dileme i sporna pitanja", rekao je Šabić.

On je istakao da je, imajući u vidu postojeće nedostatke, posebno činjenicu da Ustav Srbije u članu 42. izričito predviđa da se "prikupljanje, držanje, obrada i korišćenje podataka o ličnosti uredjuju zakonom", još sredinom oktobra 2012. uputio Vladi Srbije inicijativu da se bezbednosne provere urede zakonom.

Šabić je naveo da je "kod nas već decenijama ta materija uređena samo segmentarno, nepotpuno i neprecizno, odredbama par zakona i uglavnom podzakonskih propisa".

"Većina njih ne sadrži odredbe o osnovnim pojmovima, svrsi i postupku vršenja provera i ostavlja isuviše prostora za diskreciono postupanje organa, čak i pojedinaca", istakao je Šabić.

On je ukazao na to da je višedecenijska primena ovakvih propisa dovodila i danas dovodi do kršenja ljudskih prava i sloboda, posebno prava na privatnost, odnosno prava na zaštitu podataka o ličnosti.

Nedopustivo često se ne poštuju odredbe Zakona o zaštiti podataka o ličnosti kojima se uređuju prava lica čiji podaci se obrađuju, iako je za to zakonom predviđena prekršajna, a u određenim slučajevima i krivična odgovornost, rekao je Šabić.

"Podnoseći Vladi Srbije Inicijativu, imao sam ideju da materija bezbednosnih provera bude uredjena jednim zakonom u okviru koga bi bile konkretizovane nadležnosti različitih subjektata - MUP, BIA, VBA", naveo je Šabić.

On je dodao da "Ustavom utvrđen uslov da ova materija bude uređena zakonom, a ne podzakonskim aktima, može biti ispunjen i parcijalno, kroz nekoliko zakona".

"Zato aktivnosti MUP-a na izmeni Zakona o policiji svakako ocenjujem pozitivno, izražavajući nadu da će njihovim usvajanjem u dogledno vreme biti učinjen još jedan korak u pravcu usklađivanja pravnog poretka sa principima utvrđenim Ustavom Srbije", rekao je Šabić.

Šabić je izrazio i "nadu da će što pre i aktivnosti drugih subjekata koji se bave bezbednosnim proverama biti uređene onako kako to predviđa Ustav Republike Srbije."

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.