Kako zaštititi decu u medijima?

Izvor: B92, 27.Feb.2014, 19:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako zaštititi decu u medijima?

Beograd -- Institucijama su uglavnom vezane ruke kada je reč o zaštititi dece od izlaganja javnosti zbog objavljivanja fotografija i ličnih podataka u medijima.

Objavljivanje privatnih podataka ili fotografija maloletnika svakodnevna je pojava u dnevnim novinama, među kojima dominiraju tabloidi. Na taj način krše se sva pravila novinarske struke i etički kodeksi, a to se opravdava borbom za mesto na tržištu i potrebom povećanja tiraža.

Tekstove i fotografije koji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << narašuvaju privatnost deteta ne bi trebalo da gledamo u novinama, jer to zabranjuju i novinarski kodeks i pojedini zakoni. Poslednji slučajevi koji su uzburkali javnost, ali i struku, tiču se maloletnika obolelih od teških bolesti, kojima su preplavljene naslovne strane.

Petar Jeremić iz Saveta za štampu objašnjava da je situacija vrlo osetljiva.

“Jedino da reaguje Ministarstvo kulture, ili tužba, ili žalba Savetu za štampu, da se zaustavi pisanje. Praktično nema mehanizma, i vrlo je osetljiva ta stvar jer se može preći i u cenzuru”, kaže Jeremić i poručuje da treba apelovati na novinare i urednike da u takvim situacijama vode računa, da poštuju novinarski kodeks i zakonske akte.

Savet za štampu može da reaguje samo po ličnoj prijavi, pa su im ruke uglavnom vezane. Slično je i sa poverenikom za informacije od javnog značaja, koji može da reaguje samo kada državni organi prekrše zakon. Međutim, i takvih je slučajeva mnogo, posebno u predizbornoj kampanji, kaže poverenik Rodoljub Šabić.

“Veoma često postoje veoma ozbiljne indicije da se do podataka o ličnosti - bilo ovakvih sudskih ili političkih postupaka ili drugih podataka koji su pod kontrolom organa valsti - dolazi na način koji je, blago rečeno, krajnje sumnjiv i koji predstavlja čak i krivično delo”, kaže Šabić.

Mediji će početi da poštuju kodekse i pravila tek kada Srbija postane uređeno društvo, koje poštuje svoje zakone, smatraju sagovornici B92.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.