Izvor: Blic, 13.Mar.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako započeti razgovor o seksu

Roditelji uglavnom ne znaju kada je pravo vreme da sa detetom započnu razgovor o seksu. Zbog toga ga uglavnom i ne započinju. Međutim, ako želite da dete zaštite od bolesti i neželjene trudnoće, onda to treba da shvatite da je pred vama dugotrajan proces, a ne „jedan veliki" razgovor.



Pravo vreme

„Pravo vreme" za ovakav razgovor ne postoji. Bitno je da od najranijeg uzrasta koristite svakodnevne situacije za razgovor o seksualnosti. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Roditelji treba da imaju na umu da je seksualnost prirodan deo života, da budu spremni da odgovore na pitanja i da pruže informacije jednostavno i primereno detetovom uzrastu.

Razgovor s tinejdžerima

S tinejdžerima treba da razgovarate o prvom polnom odnosu, posledicama i zaštiti. Ali važno je da im kontinuirano usađujete vrednosti i da uz razgovor o polnom odnosu govorite i o osećanjima, svojim stavovima i vrednostima. Pritom o seksu govorite kao o svim ostalim stvarima jer će tako dete uvideti da je to sasvim normalno. Ako razgovarate s detetom otvoreno i smireno, ulivate mu poverenje, pa je verovatnije da će se prvo vama obratiti s pitanjima koja ga zanimaju ili ako se susretne s nekim većim problemom.

Nikad nije kasno

Za razgovor o seksu nikad nije kasno. Ali je reakcija roditelja vrlo bitna jer po njoj deca kreiraju mišljenje o seksu. Ako vam dete priđe i pita vas nešto, vi pitanje dočekajte smireno. Trudite se da se ne iznenadite ili šokirate jer bi to moglo da ih navede da misle da razgovor o seksualnosti nije u redu. Saslušajte ih pažljivo i zatim im sve objasnite. Decu, posebno stariju, pitajte šta misle i tako pokrenute raspravu. Tako ćete uvideti šta dete već zna i ispraviti netačne informacije. Ako nikada pre niste razgovarali o seksu, iskoristite svakodnevne situacije da spontano započnete priču, na primer scene ljubljenja iz filma.

Kažite svoje stavove

Kažite im i koji su vaši stavovi o braku, predbračnim odnosima i sl. Iako većina roditelja smatra da deca ne usvajaju njihove vrednosti, istraživanja tvrde da je to mnogo češće nego što misle. Istraživanja su pokazala i da deca, koja razgovaraju s roditeljima o seksu, kasnije stupaju u seksualne odnose. Dobro je da oba roditelja razgovaraju s decom jer će tako znati da mogu da se oslone na oboje. Seksualnost kod dečaka i devojčica se različito razvija, pa je potrebno i s jednima i s drugima razgovarati na odgovarajući način.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.