Kako su uništavane srpske firme

Izvor: B92, 03.Okt.2013, 13:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako su uništavane srpske firme

Prag -- Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara na osnovu uvida u zvanične dokumente utvrdio je kako su uništavane srpske firme Agrohem, Fidelinka i Navip.

Utvrđeno je da je bivši makedonski ministar ekonomije i kontroverzni biznismen Žanko Čado imao je ključnu ulogu u bankrotu te tri firme prebacivanjem njihovih sredstava na račune svojih ofšor kompanija, piše u izveštaju ICIJ u koji je Radio Slobodna Evropa imao uvid.

Od 2001. do 2010. godine iz Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je "nezakonitim finansijskim transakcijama" na ofšor račune prebačena 51 milijarda dolara, procene su američke organizacije Global fajnenšel integriti.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, Srbija je time zauzela visoko 16 mesto na listi od 150 zemalja sa najvećim nelegalnim novčanim tokovima.

Dokumenta na koja se poziva ICIJ, ukazuju da je Čado kontrolisao firmu na Britanskim Devičanskim Ostrvima koja je dobila 6,9 miliona dolara na ime transfera iz Agrohema, pre njegovog bankrota.

Istovremeno, kako se navodi, Navip, čiji su samo vinogradi vredeli oko 30 miliona evra, prodat je za manje od šest miliona evra. Fidelinka je od uspešne firme ubrzo postala gubitaš.

Zbog toga je 1.300 radnika u ova tri preduzeća ostalo bez posla. Oni su deo armije od 250 hiljada zaposlenih u državnim preduzećima u Srbiji koji su se našli na ulici kao rezultat privatizacije od 2001. do 2010. godine.

Detaljnu analizu pročitajte ovde.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kako su uništavane srpske firme

Izvor: Vesti-online.com, 03.Okt.2013

Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara na osnovu uvida u zvanične dokumente utvrdio je kako su uništavane srpske firme Agrohem, Fidelinka i Navip...Utvrđeno je da je bivši makedonski ministar ekonomije i kontroverzni biznismen Žanko Čado imao je ključnu ulogu u bankrotu te tri firme...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.