Kako su papiri tajne službe završili u radnji polovne robe

Izvor: B92, 31.Jan.2018, 08:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako su papiri tajne službe završili u radnji polovne robe

U Australiji je pokrenuta istraga koja bi trebalo da otkrije kako su poverljivi dokumenti tajne službe završili u radnji polovne robe, prenosi BBC.

Najpre je australijska TV mreža ABC počela da objavljuje seriju tajnih dokumenata, navodeći da su izvori dokumenti iz kabineta sadašnje, ali i prošlih vlada. Zatim je objavljeno i da su svi poverljivi podaci u stvari nađeni u jednoj radnji polovne robe u Kanberi.

Čim se saznalo za to, vlasti su naredile hitnu istragu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Iz ABC-a kažu da je ovo najveći "proboj" u sistem bezbednosti australijske vlade i dodaju da je u pronađenom "paketu" na stotine dokumenata od kojih je većina klasifikovana kao "službena tajna"

ABC je objavio da su poverljivi papiri nađeni u radnji u kojoj se jeftino prodaje rashodovan nameštaj iz kancelarija australijske vlade.Taj nameštaj, kako kažu, postaje još jeftiniji ako je pretežak, ili ako na primer, na prodaji stoji fioka za koju u prodavnici ne postoji ključ.

Iz ABC-a nisu hteli da otkriju o kojoj radnji se radi niti ko im je doneo fascikle sa dokumentima, očigledno kada je provalio u jeftino kupljen ormarić.

BBC navodi da, prema australijskom zakonu, vlada i tajne službe čuvaju sve poverljive dokumente zapečaćene 20 godina, nakon čega imaju pravo da s njih skinu oznaku tajnosti. Dokumenti koji su završili u fioci u radnji polovnog nameštaja "mlađi su" od 20 godina, odnosno na njima su dokumenti, podaci, izveštaji...iz poslednjih deset godina.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Istraga u Australiji: Kako su poverljivi dokument završili u "sekend hend" šopu?

Izvor: Vesti-online.com, 31.Jan.2018

Australiju poslednjih dana potresa pravi skandal zbog činjenice da su poverljivi dokumenti tajne službe završili u "sekend hend" radnji, prenosi BBC. Zvaničnici su pokrenuli istragu kako bi rasvetlili ovaj slučaj...Najpre je australijska TV mreža ABC počela da objavljuje seriju tajnih dokimenata,...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.