Izvor: Blic, 07.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako stvoriti uspešan tim

Uspeh leži u timskom, a ne isključivo pojedinačnom radu. Dobar tim najvažniji je uslov da bi bio ostvaren poslovni uspeh. Stoga su iskusni i motivisani zaposleni na pravim pozicijama - garancija uspeha u svakom poslu. Međutim, okupiti i održati uspešan tim nije nimalo lagan zadatak.

Uspešan tim ne poznaje lošu komunikaciju

Svakodnevno mora da postoji uspešna komunikacija između svih članova tima kako bi svi bili upoznati sa zadacima, ali i njihovim rezultatima. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Uz to, nove ideje i predlozi se uvek cene.

Važan je konačni cilj

Zaposleni mora sam da pokaže zainteresovanost za posao ili projekat na kojem radi. Mora imati dovoljno znanja, ali i želju za dodatnom edukacijom kako bi postigao što bolje rezultate. Član tima ne može delovati individualno ili nezainteresovano za rad drugih kolega. Takođe, mora biti spreman da pomogne saradnicima jer cilj je rezultat celog tima, a ne pojedinca.

Podelite uloge

Tim će biti produktivniji ako bude sastavljen od osoba različitih zanimanja. Zato, već na samom početku treba odrediti zadatke za svakog pojedinca. Na taj način svako će znati svoja zaduženja, a rezultati će biti uspešniji. Možda otkrijete i neki talent za koji niste znali. Važno je i da osobe međusobno sarađuju i da se ispomažu.

Zadajte ciljeve

Članovima tima treba zadati pojedinačne ciljeve i ciljeve grupe. Takođe valja odmah postaviti kratkoročne i dugoročne ciljeve.



Podelite informacije


Stručnjaci savetuju održavanje kraćih svakodnevnih sastanaka kako bi se dogovorili oko dnevnih obaveza i prikazali one rezultate koje već posedujete.

Poverenje je važno

Ako vi pokažete poverenje saradnicima, oni će vam uzvratiti istom merom. A prijateljska radna okolina uvek je efikasnija. Na primer, ako ste vi vođa tima i jednom članu zbog zasluženog rezultata obećate slobodan dan - to morate ispoštovati.

Budite dobar slušalac

Budite otvoreni prema novim idejama. Predložite svoju ideju, budite aktivni u radu.

Prijateljsko raspoloženje

Dobar tim biće produktivniji u prijateljski raspoloženoj okolini. Ostavite vremena za smeh! Družite se s članovima tima i posle radnog dana.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.