Kako spasti rokenrol

Izvor: Politika, 29.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako spasti rokenrol

Hit 202 i Demo ekspres 202 Radio Beograda rade pod sloganom "Dovodimo rok publici i publiku rokenrolu"

Poslednjih desetak godina rok scena u Srbija kao da se pritajila, uprkos činjenici da su, kako kažu na "Radiju 202", rokeri još živi i još stvaraju. Pod sloganom "Dovodimo rok publici i publiku rokenrolu", autori emisija Hit 202 i Demo ekspres 202 Radio Beograda, Vlada Janković Džet i Olga Kepdžija, uporni su u ostvarenju istinske muzičke misije da afirmišu mlade rok >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << muzičare i "spasu rokenrol u Srbiji".
– Još iz vremena prve ekspanzije Radija 202, početkom osamdesetih, jedna od udarnih emisija bio je "Hit 202 uživo". Radili smo ga uglavnom u Beogradu i to je dobro funkcionisalo. Onda su "se desile" devedesete i atmosfera se promenila. Početkom novog milenijuma shvatili smo da se pojavio veliki broj demo bendova koji sviraju čak mnogo bolje nego grupe koje su se bavile rokom pre njih. I u martu 2002. krenula je svakog četvrtka emisija "Demo ekspres 202" – priča Vlada Janković Džet, urednik Muzičkog programa Radija 202 i autor Hita nedelje. U početku je autorka emisije, Olga Kepdžija, pozivala demo bendove da se jave kako bi "popunili program", što je na iznenađenje svih – kratko trajalo.

– Ljudi su počeli da se javljaju u tolikom broju da svi nisu mogli da "uđu" u jednu emisiju. Do današnjeg dana kroz emisiju je prošlo 700 bendova iz cele Srbije. Ima snimaka koje nam šalju i van granica naše zemlje, dolaze iz Bosne i Hrvatske, a mnogi od tih bendova se nude i da učestvuju na demo turnirima 202 – objašnjava Olga Kepdžija i dodaje da su njene kolege i ona vrlo brzo shvatili da se okupilo toliko bendova da je došao trenutak da budu predstavljeni i uživo.

U međuvremenu, kako napominje Vlada Džet, proširili su saradnju sa Zaječarskom gitarijadom i tokom protekle tri godine na toj muzičkoj manifestaciji napravljena je najbolja i najcelishodnija selekcija bendova koji su se pojavili u Zaječaru.

Pored koncerata koje organizuju širom Srbije, Radio 202 se trudi i da napravi selekciju najkvalitetnijih bendova i omogući im realizaciju prvih snimaka u Studiju 6 Radio Beograda. Do sada je organizovano više od 200 koncerata i omogućeno je emitovanje tih nastupa na radio-talasima rokerima iz Sente, Subotice, Sombora, Inđije, Kovačice, Loznice, Kragujevca, Svilajnca, Velike Plane, Batočine, Čačka....

Održana su i četiri demo turnira na kojima su pobedile grupe "Demeter" iz Zrenjanina, "Flaš" iz Beograda, "Dargoron" iz Smedereva, "Al Džazira" iz Zaječara. Svima njima omogućeno je da snime svoj prvi album u Studiju 6.

– Osim toga, odlučili smo da pažnju posvetimo i tribjut bendovima i do sada smo uradili tri takva turnira. Vrlo je dobro da sastav jedan period svira tuđu muziku, posebno onih bendova koje voli i na koje se ugledaju. Interesantno je da su svi prvoplasirani bendovi posle ovih naših turnira počeli da stvaraju sopstvenu muziku – kaže Olga Kepdžija.

Na pitanje šta dalje, ona kaže da već sutra gostuju u Zaječaru povodom Svetskog dana borbe protiv side, u subotu Hit 202 ide u Valjevo, potom u Požarevac, 16. decembra su u Boru... A 22. decembra u Studentskom kulturnom centru biće tribjut veče posvećeno grupi "Ajron mejden".

U narednoj godini već je dogovoreno više od 90 gostovanja na kojima će nastupiti 500 izvođača iz Srbije. U planu je i objavljivanje osam izdanja, četiri kompilacije i četiri samostalna diska pobednika turnira. Sve u nadi da će rokenrol ponovo zauzeti mesto koje mu s pravom pripada.

S. Čikarić

[objavljeno: 29.11.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.