Kako skratiti liste čekanja na operacije

Izvor: RTS, 11.Jul.2014, 20:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako skratiti liste čekanja na operacije

U ovom trenutku, na operaciju čeka oko 73.000 pacijenata u Srbiji. U Crnoj Gori su, kako bi skratili liste, uključili privatnike, dok su u Makedoniji uveli softver za zakazivanje.

Samo na operaciju kuka ili kolena čeka oko 20.000 ljudi. Neki od njih bi trebalo da dođu na red tek za nekoliko godina.  Kako bi se taj problem rešio, ministar zdravlja Zlatibor Lončar oformio je tim koordinatora, čiji je jedan od zadataka da smanje liste čekanja.

Na primer, poslednji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prijavljeni pacijent u Kliničkom centru "Kragujevac", kuk bi mogao da dobije 2020. godine, a poslednji prijavljeni za operaciju kolena 2023. To su najdramatičniji primeri, jer se u proseku čeka do dve godine.

Posle analize kapaciteta i kadra, koordinatori su sačinili plan kako da se na operaciju ne čeka duže od godinu dana.

"Sve ustanove koje moraju da skidaju liste čekanja, moraju raditi u dve smene. To će biti organizovano, oni su se obavezali na to, bez obzira na kašnjenje tendera, da do kraja godine ugrade sve implantate, koje su kupili za ovu godinu", kaže v. d. direktora Instituta "Banjica" Zoran Baščarević.

Borbu s listama čekanja vode i susedi. U Hrvatskoj se, na primer, na operaciju katarakte čeka oko godinu dana.

Anesteziolog Kliničke bolnice "Dubrava" Ada Barić kaže da je za smanjenje lista čekanja u nekakvom rekordnom roku potreban veliki rad i ulaganje.

Manji zdravstveni sistemi u okruženju nemaju više liste čekanja. Crnogorci su taj problem rešili uključivanjem privatnika u zdravstveni sistem.

"Time smo, u stvari, omogućili pacijentima da, ako za 30 dana ne završe pregled u javnom sistemu, sa istim uputom mogu otići kod privatnika, jer su privatne zdravstvene ustanove prihvatile da po cenama koje dogovore sa Fondom leče naše osiguranike, bez dodatnih plaćanja", objašnjava ministar zdravlja Crne Gore Miodrag Radunović.

U Makedoniji su problem rešili uvođenjem softvera za zakazivanje pregleda i intervencija.

"Sistem je takav, da će lekar opšte prakse zakazati pacijentu određeni specijalistički pregled, kod određenog lekara u određeno vreme. Ukoliko treba da se ide na treći nivo, onda to zakazuje lekar specijalista. Ako je potrebna intervencija, nju zakazuje doktor koji je izvodi", kaže ministar zdravlja Makedonije Nikola Todorov.

U Sloveniji nemaju liste čekanja, već manjak lekara, zbog čega zapošljavaju lekare iz okruženja.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Kako skratiti liste čekanja na operacije

Izvor: RTS, 12.Jul.2014, 15:29

U ovom trenutku, na operaciju čeka oko 73.000 pacijenata u Srbiji. U Crnoj Gori su, kako bi skratili liste, uključili privatnike, dok su u Makedoniji uveli softver za zakazivanje...Samo na operaciju kuka ili kolena čeka oko 20.000 ljudi. Neki od njih bi trebalo da dođu na red tek za nekoliko godina....

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.