Izvor: Piplmetar.rs, 30.Sep.2023, 06:37

Kako šećer utiče na spavanje: Stručnjaci upozoravaju da ga ne jedemo u ovo doba

Medicina se oglasila

Foto:Shutterstock


Za mnoge ljude, večeri se sastoje od ležanja na sofi uz omiljeni TV program, sa odgovarajućom užinom – ali ispostavlja se da će vas jedna od onih ukusnih poslastica koje idu „ruku pod ruku“ sa filmovima i TV-emisijama možda sprečiti da imate miran noćni san.
Smatra se da svaka treća osoba u Velikoj Britaniji pati od nesanice, što znači da im je teško da zaspe i leže budni >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << duži vremenski period. Specijalista za spavanje je podelio jedan od razloga zašto. Prema Denise Iordaš, specijalisti za spavanje, konzumiranje slatkiša i zašećerenih stvari može ozbiljno poremetiti vaš san – i ne bi trebalo da ih jedete uveče.
U ekskluzivnom razgovoru za „Mirror“, Denise je rekla:
– Kvalitetan san je kamen-temeljac dobrog zdravlja, utiče na naše fizičko i mentalno blagostanje, ali šećer, koji je „dobro poznati stimulans“, može da vas ometa, jer brzo povećava nivo glukoze u krvi, što dovodi do naleta energije i budnosti – upravo suprotno od onoga što pokušavate da postignete pre spavanja.
– Ako jedete poslastice pre spavanja, to će dovesti do brzog skoka i naknadnog pada nivoa šećera u krvi, uzrokujući da vaše telo oslobađa insulin kako bi regulisao nivo glukoze. Ove fluktuacije mogu izazvati noćna buđenja i nemiran san, jer se vaše telo bori da održi stabilan šećer u krvi – objasnila je Deniz.
Deniz je upozorila da ljudi treba da vode računa o unosu šećera uveče i da ga izbegavaju dva-tri sata pre spavanja.
– Ovo omogućava vašem telu dovoljno vremena da preradi šećer (pošto ovaj proces obično traje oko sat i po do dva sata), smanjujući verovatnoću skokova u krvi i probavne nelagodnosti tokom noći. Umesto slatkih poslastica, razmislite o alternativama kao što su mala porcija jogurta, malo trešanja, banana, obična kaša ili šaka orašastih plodova (neslanih!). Ove opcije pružaju stabilnije izvore energije koji vam neće ometati san – zaključila je.
(Telegraf.rs)


Opširnije
Izvor: Telegraf.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.