Izvor: RTS, 26.Jan.2023, 16:51

Kako se živelo pod Rudnikom od praistorije do Drugog svetskog rata

„Rudničko-takovski kraj kroz vekove” naziv je nove stalne postavke Muzeja u Gornjem Milanovcu u kojoj se, u nekoliko celina, prikazuje istorijat grada pod Rudnikom do Drugog svetskog rata kroz arheološko, kulturno i duhovno nasleđe.
Život na seoskom i gradskom području proteklih vekova prikazan je eksponatima iz bogate etnološke zbirke gornjomilanovačkog muzeja. No, o tragovima života u čitavom kraju koji sežu u daleku prošlost govore brojna >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << arheološka otkrića, sada prikazana u stalnoj postavci.

„Šta se, zapravo, sve na Rudniku dešavalo još u praistoriji, znači u doba paleolita i neolita i ono što se dešavalo u doba Antike, pre svega u Rimskom dobu, pa tako da je to jako zanimljivo šta može da se vidi. Na primer, delovi rimske kaldrme ili posude koje su nastale u antičko doba”, nabraja Aleksandar Marušić, direktor Muzeja rudničko-takovskog kraja u Gornjem Milanovcu.
Srednjovekovni arheološki mozaik upotpunjuje nadgrobna ploča sa grbom viteza Žarka, otkrivena prošle godine na Rudniku, a nova muzejska postavka otkriva još niz zanimljivosti.
„Naravno tu je veliki broj bogoslužbenih predmeta koji govori o vrlo bogatoj duhovnoj prošlosti ovoga kraja. Veliki broj crkava, manastira. Tu je jedan barjak iz majdanske crkve ili kandilo iz savinačke crkve i tako dalje”, kaže Aleksandar Marušić.
Luster, posuđe, delove nameštaja i druge predmete iz nekadašnjeg dvorca Obrenovića u Takovu posetioci muzeja u Gornjem Milanovcu već poznaju. Istorijski deo sada je obogaćen podsećanjem i na druge značajne ličnosti koje su ostavile trag.
„Kroz priču o Živojinu Mišiću, o generalu Spasoju Tešiću, generalu Božidaru Terziću pričamo šta je to bila Rudnička ofanziva, ko je komandovao, koji su to bili Rudničani, takovski obični vojnici koje je priznavao za saborce i kralj Aleksandar Karađorđević”, navodi Marušić.
Nova stalna postavka u Muzeju rudničko-takovskog kraja je podsećanje na istorijsko i kulturno blago ali i na svakodnevni život u gradu pod Rudnikom, sve do 1941. godine kada je skoro do temelja spaljen.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.