Kako se navići na totalne proteze

Izvor: Blic, 15.Jan.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako se navići na totalne proteze

U slučaju potpunog nedostatka zuba u gornjoj ili u donjoj vilici neophodna je primena totalnih proteza.



- To su protetske nadoknade od akrilata tj. jedne vrste plastike - objašnjava dr. spec Milan Kuljača, stomatolog. - Ovakve proteze se veoma retko izrađuju sa dodatkom metala - dodaje on.

Pa, ipak, postoje proteze i od elastičnih plastičnih masa, ali traju svega šest meseci zbog primesa organskih komponenti i koriste se samo posle velikih hirurških >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zahvata u ustima.

Klasične akrilatne totalne proteze svoje držanje u ustima ostvaruju pomoću vakuma koji nastaje između proteze i desni bezube vilice pacijenta.

Nažalost, totalna proteza pokriva veliku površinu vilice, pogotovu, gornja proteza koja se pruža preko celog nepca,. Ovo znatno otežava navikavanje pacijenata na iste jer su tada prekriveni receptori za ukus pri žvakanju hrane, a i blizina mekog nepca često u početku izaziva refleks na povraćanje.

Zbog svega toga, stomatolog je u obavezi da posle završene izrade totalnih proteza pomogne pacijentu pri navikavanju najmanje u prvih 14dana. Totalne proteze se peru sa četkicom i pastom za zube u ruci pacijenta, van usta, posle svakog jela.

Poželjno bi bilo da proteze perete tri puta dnevno. Noću se one posle pranja zuba uglavnom drže u čaši sa vodom u kojoj je ili dezinfekciona tableta ili dezinfekcioni rastvor. Sa protezama se može i spavati, ali samo ako stabilno stoje u ustima, što je vrlo retko.

Najvažniji savet svim pacijentima je da pomenute proteze uporno nose bez obzira na nelagodnost i da se sa njima služe, što će sigurno dovesti do spontanog navikavanja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.