Izvor: Blic, 26.Feb.2008, 07:37

Kako se leči vitiligo

Vitiligo je autoimuna bolest u kojoj se pigmentne ćelije razaraju, što ima za rezultat pojavu beličastih pečata bez pigmenta na koži. Bilo koji deo tela može biti zahvaćen.

- Najčešća mesta su lice, vrat, kapci, nozdrve, areole dojki, genitalije, predeo zatkolene jame i lakatni pregib, mesta povrede ili zone oko mladeža - objašnjava dr Jasmina Kozarev, dermatolog i alergolog.

- Kosa takođe može posedeti, što se naziva polioza, a takođe i mrešnjača može >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da izgubi pigmentaciju - objašnjava ona.

Vitiligo zahvata oko jedan posto populacije. Kod polovine obolelih gubitak pigmenta počinje pre dvadesete godine života, a kod petine neko od članova porodice već ima vitiligo.

Zašto se javlja

Uzrok vitiliga je nepoznat. Ponekad je pratilac fizičke traume kože, opekotina, emocionalnog stresa, a pominje se i više teorija nastanka vitiliga. Prva teorija govori da pigmentne ćelije koje vode embrionalno poreklo od neuralne kreste usled abnormalnog funkcionisanja nervnih ćelija, gube svoju funkciju. Druga teorija navodi postojanje autoimune reakcije protiv pigmentnih ćelija, a treća autotoksičnost čija je posledica samodestrukcija pigmentne ćelije. Postoji i mišljenje da je vitiligo imunološka bolest koja se može povezati sa autoimunim oboljenjem štitne žlezde, te nivo antitireoglobulinskih antitela i antiTPO antitela ima korelaciju sa težinom kliničke slike i progresijom vitiliga.

Kako se manifestuje

Težina kliničke slike vitiliga je različita kod svake osobe. Osobe svetle puti gubitak pigmenta primete u letnjim mesecima, kada se osunča i potamni pigmentovani deo kože. Osobe tamne kože pojavu vitiliga registruju bilo kada. U teškim slučajevima gubitak pigmenta zahvata celu površinu tela i ne postoji način da se napravi predikcija toka bolesti. Proces gubitka pigmenta obično nastupa u ciklusima praćen periodima stagnacije.

Kako se leči

Dermatološki tretman podrazumeva lokalnu primenu kortikosteroidnih krema, koje u ranim fazama bolesti deluju antiinflamatorno, a u kasnijim fazama se provocira stvaranje hiperpigmentacija, kao i niz efekata dugotrajne primene kortikosteroidnih preparata. Inhibitori kalcineurina kao pimekrolimus i takrolimus su sigurni i efikasni, a posebno korisni za tretman promena na licu i vratu, gde dugotrajnija primena kortikosteroida može dovesti do atrofije kože.

PUVA terapija podrazumeva peroralno uzimanje psoralena, a potom UV ekspoziciju. PUVA nije primenljiva za tretman vitiliga u dečijem uzrastu. Primena UVB zraka je poslednjih godina sigurnija i efikasnija alternativa PUVA terapiji. Primena sredstava za depigmentaciju tipa monobenzona se indikuje osobama koje imaju više od 50 odsto tela zahvaćenog vitiligom. Posle aplikacije preparata zabranjuje se kontakt koža-koža sa drugim osobama najmanje dva sata posle primene ovog preparata. Neželjeni efekti su pojava crvenila, otoka i svraba kože. Postignuta depigmentacija je trajna.

Savremena hirurška terapija daje puno nade osobama koje imaju tzv. stacionarni vitiligo. Tu spadaju dve tehnike kojima se vrši mini transplantacija pigmentovane kože na vitiligo ploče koje su prethodno obrađene ErYAG laserom, ili se prethodno sukcijom formira plik, pa se radi klasičan transplantat površnog sloja kože.

I kao poslednja mera, primenjuje se mikropigmentacija ili tetoviranje bojama koje odgovaraju tenu kože.

Šta treba izbegavati

Osobe sklone vitiligu apsolutno treba da izbegavaju traumatizaciju kože, počev od minimalnih trauma iritacija garderobom ili nakitom sve do znatnih oštećenja.

Fotoprotekcija zona bez pigmenta je neophodna kako bi se sprečila pojava opekotina. I koža normalne boje oko ploča vitiliga zahteva protekciju kako se vitiligo usled fotooštećenja ne bi širio i kako bi se smanjio vizuelni kontrast potamnele u odnosu na svetlu kožu. Dermatolozi savetuju nošenje odeće koja štiti, izostajanje insolacije u periodu najvećeg UV zračenja i upotrebu dobrog fotoprotektivnog preparata sa velikim faktorom zaštite („solenol SPF 50+"). Kozmetička vodootporna kamuflažna sredstva i primena sredstava za samotamnjenje sa dihidroksiacetonom samo pomažu da se vitiligo prekrije i postane manje vidljiv.

Nastavak na Blic...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.